Radar · Morgonkollen

Fångar ska släppas i Syrien

En libanesisk man som suttit i Tadmurfängelset i Palmyra pekar på en medfånge som finns med på en lista med "försvunna".

Syriens auktoritäre president Bashar al-Assad har utfärdat en presidentorder som mildrar straffen för dömda medborgare, och friger vissa. Men tiotusentals syrier som har ”försvunnit” omfattas troligen inte av beslutet

Dödsdömda personer ska i stället avtjäna livstids fängelse med straffarbete. Livstidsdömda ska avtjäna 20 år med straffarbete, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Desertörer slipper straff om de överlämnar sig till myndigheterna inom sex månader, likaså kidnappare om de släpper sin gisslan inom en månad.
Men beslutet ger även amnesti för dem som dömts enligt landets så kallade terroristlag från 2012. I Syrien räcker det med att vara regimkritisk aktivist för att omfattas av lagen. Amnestin omfattar dock inte personer som dödat någon, skriver Reuters.

Vid en liknande amnesti 2014 släpptes tusentals fångar.
Syriska fängelser är ökända, med rapporter om tortyr, och många som hamnar där gör det utan rättegång. Redan innan konflikten i Syrien inleddes 2011 räknade Amnesty International med att omkring 17 000 personer var ”försvunna” i Syrien. De misstänks ha förts bort av säkerhetsstyrkorna för att sättas i regimens fängelser av politiska skäl eller för att dödas.

Från krigets början och fram till augusti 2018 hade 82 000 människor försvunnit i hela Syrien, enligt organisationen Syriska nätverket för mänskliga rättigheter. Den syriska människorättsgruppen Violations Documentation Center har sammanställt en lista över 60 000 personer som försvunnit under samma period.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV