Radar · Morgonkollen

Warren i skottgluggen i demokraternas debatt

De tolv presidentkandidaterna på scenen i Columbus, Ohio: Tulsi Gabbard, Tom Steyer, Cory Booker,Kamala Harris, Bernie Sanders,Joe Biden, Elizabeth Warren, Pete Buttigieg, Andrew Yang, Beto O'Rourke, Amy Klobuchar, och Julián Castro.

Donald Trump. Syrien. Riksrättsprocessen. Vapenkontroll. Och skatter.
Ämnena var de väntade när Demokraternas tolv aspiranter att bli presidentkandidat debatterade i Ohio.

Hoppfulla demokrater intog scenen för en ny debatt, den största tv-sända debatten någonsin med hela tolv personer på scenen i Columbus, Ohio. Men frågan är hur mycket klokare väljarna blev när de väntade ämnena revs av i snabb följd. För kandidaterna bjöd inte på ett överflöd av nya idéer, utan fokuserade på att positionera sig inför ett fortsatt kampanjande.

Hårdast gick de på Elizabeth Warren, som i de senaste undersökningarna har gått förbi Joe Biden i opinionsundersökningarna.

Symbol för Republikanerna

Warren, en av de mer vänsterorienterade kandidaterna, anklagades bland annat för att vara en tillgång för Republikanerna.

– Du blir en symbol de kan visa upp för att skrämmas. Skillnaden mellan en dagdröm och en ekonomisk plan är att en av dem kan genomföras, sade Amy Klobuchar, senator från Minnesota, och syftade på att Warren inte kan svara ja eller nej till skattelättnader.

– Jag kommer inte att skriva under en lag som inte sänker kostnaderna för USA:s medelklassfamiljer, svarade Warren.

– Min fråga är inte varför Bernie (Sanders) och jag stödjer högre skatter för de rika, utan varför alla andra på den här scenen tycker att det är viktigare att skydda miljardärer än att investera i en hel generation, sade hon.

Sverige ett exempel

Affärsmannen Andrew Yang var en av de mest högljudda motståndarna till att beskatta de allra rikaste och pekade bland annat på Sverige som ett exempel.

– Vi borde inte titta på andra länders misstag. I stället borde vi titta på vad Tyskland, Frankrike, Danmark och Sverige ännu har, nämligen moms och en sådan skulle ge det amerikanska folket en liten, liten bit av varje köp hos Amazon, varje sökning på Google, varje bit reklam på Facebook. Det skulle generera hundratals miljarder dollar, sade han.

Förre vicepresidenten Joe Biden, som de senaste veckorna hamnat i rampljuset i den uppmärksammade Ukrainaskandalen, fick inleda med att försvara sig själv och sin son Hunter Biden.

– Jag gjorde ingenting fel, min son gjorde ingenting fel, sade den förre vicepresidenten Biden.

"Presentera nya visioner"

Det blev början på en längre kavalkad av röster som alla fördömde Donald Trump.

– Alla kandidater här är mer hedervärda och sammanhängande och patriotiska än brottslingen i Vita huset, sade miljardären Tom Steyer, som var den senaste att ge sig in i kandidatfältet och nu gjorde entré på debattscenen.

Men Andrew Yang ville inte fokusera på den sittande presidenten.

– När vi pratar om honom förlorar vi. Vi måste presentera nya visioner, sade Yang.

Kanske blir visionerna tydligare i nästa debatt, som hålls i Georgia i slutet av november. Dit har hittills bara åtta kandidater kvalificerat sig.