Intro

Välkommen till dagens Syre!

För några veckor sedan skrev jag om hur ansiktsigenkänningsteknik hotar integriteten för oss, som kunder i affärer som vill registrera vår beteende och hur vi handlar, som medborgare när polisen vill använda tekniken och som individer när allt fler företag och myndigheter börjar närma sig möjligheten att helt enkelt spionera på oss.

I dag kan du läsa mer om utvecklingen på området. Personligen är jag stupsäker på att det redan finns sådana system igång och att de har tillgång inte bara till den information som samlas ihop av kamerorna, utan också mängder av uppgifter som samlats ihop på internet och av olika företag som vi är kunder hos. Information om individer är hårdvaluta.

Det handlas och byts med bilder av våra liv och eftersom det inte direkt handlar om att ge en rättvis bild av oss stämmer ger säkert informationen en i allra högsta grad förvriden bild av vilka vi är.

I USA rasar striden om presidentmakten vidare. Det börjar alltmer likna en Shakespearepjäs där psykologi och känslor styr, snarare än rationella överväganden. Och pengar. Natten till idag hölls en stor debatt mellan tolv demokratiska presidentkandidater och Trumps eventuella brott mot konstitutionen tog upp en stor del av debatten. Läs mer om det på dagens nyhetssidor.