Radar · Politik

Ukrainegate växer

Joe Bidens son, Hunter,  som Trump och hans informella grupp försökte få Ukrainas myndigheter att undersöka.

Under veckan förhörs tjänstemän och politiker som funnits i kretsen kring Donald Trump av amerikanska kongressen. Trumps kritiker anser att han under ett telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj begick brott mot konstitutionen. Nu har också ett brottsmål mot en av Trumps advokater, Rudy Giuliani inletts.

Syre har tidigare rapporterat om att Donald Trump anklagas för att ha bett Ukrainas president undersöka påståenden om att förre vicepresident Joe Bidens son Hunter Biden skulle ha varit iblandad i skumraskaffärer i landet, och att också Biden själv skulle ha varit inblandad.

Dessa anklagelser ingår i en konspirationsteori som förfäktas av den yttersta högern och av Trump-trogna. Men det har i flera undersökningar inte kommit fram något som stöder teorin. Snarare har den motarbetats.

En amerikansk president får inte ta stöd från andra länder i en valkampanj. Trump har öppet och villigt erkänt vad som hände under samtalet och flera gånger lagt till att Kina borde göra samma sak. Undersöka Biden-familjens affärer. Han anser inte att han har begått ett brott. Det han gjorde gjorde han för att motarbeta korruption, menar han.

Men den bilden blir allt svårare att upprätthålla. I fredags vittnade Marie Yovanovitch, USA:s förra ambassadör i Ukraina för kongressen och berättade om hur hon manövrerades ut från sin post för att hon motsatte sig Trump-administrationens försök att manipulera Ukraina.

I måndags vittnade Fiona Hill som tidigare varit Trumps rådgivare i frågor gällande Ryssland. Hon berättade i nio timmar om oegentligheter hon tyckte sig ha sett i Vita Huset, om diplomater och tjänstemän som uttryckt stor oro och kritik mot Trump. Hon pratade om att Trump och hans advokat har fört en egen, hemlig parallell utrikespolitik.

Rapporter i amerikansk media säger att rebellgrupper, också ISIS, ingår i de turkiska trupperna
Rapporter i amerikansk media säger att rebellgrupper, också ISIS, ingår i de turkiska trupperna. Bland annat hävdar tevekanalen CNN att man har sett ISIS-krigare köra turkiska militärfordon. | Foto: TT/AP

Syrien

Än så länge håller det republikanska partiet emot i Ukrainafrågan. Ett fåtal partirepresentanter har uttryckt kritik mot presidenten, men de flesta håller tyst, undviker ämnet, medan ett fåtal aggressiva Trump-lojala politiker försvarar honom med allt större gester.

Trumps beslut att ta hem USA:s trupper från Syrien och låta Turkiet invadera de kurdiska områdena i landets norra delar har däremot väckt kritik i de egna leden. Det beslutet anses klumpigt och till och med dumt, men det är inte olagligt eller ett brott mot konstitutionen.

Det är svårt att veta vilka drivkrafter Trump hade när han beslutade sig för att dra tillbaka trupperna. Republikanerna hävdar att de haft planer på att minska USA:s militära närvaro i världen som helhet sedan länge och att det bara var ett logiskt steg nu när IS är besegrade.

Hans motståndare menar att det snarare handlar om att Trump ville förflytta uppmärksamheten från hans eventuella riksrätt och att han ville blidka Erdogan som var arg och upprörd för att inte ha fått tillräckligt mycket uppmärksamhet från Trump-administrationen.

Brandsläckningsaktioner

Nu kommer rapporter om civila dödsfall, om att Turkiet samarbetar med islamistisk milis, till och med IS-grupper, om att civila har avrättats, bland annat en journalist och att oron hotar sprida sig i området. Vicepresident Mike Pence är nu på väg till Turkiet för att mäkla fred.

Efter att för bara någon vecka sedan ha öppnat gränsen mellan Turkiet och Syrien börjar nu Trump-administrationen att backa, men utan att medge att beslutet var fel. USA kräver att NATO-medlemmen Turkiet ska avsluta sin invasion och upphöra med krigshandlingar omedelbart.

Trump har sagt sig vara beredd att totalförstöra Turkiets ekonomi om de inte backar, men än så länge har den turkiska arméns invasion inte minskat i omfattning.

Internationell thriller

Trots att majoriteten av USA:s befolkning enligt opinionsundersökningar anser att Trump gjort fel och att det antagligen också borde leda till riksrätt för honom så är det långt ifrån säkert att presidenten kommer att hinna dömas av senaten innan presidentvalet nästa år. Den stora faran för Trump blir då snarare det brottsmål som seglat upp vid sidan om Ukrainahistorien.

Det har beskrivits som något ur en internationell thriller. Inför valet 2020 har pengar smugglats in i landet av två ”affärsmän” med rötter i Sovjetunionen på uppdrag av Rudy Giuliani, före detta borgmästare i New York och en av Trumps advokater. Detta för att undgå lagar som reglerar hur mycket en person eller ett företag får ge till en valkampanj.

Det handlar om miljoner som sedan i hemlighet skänkts till en Trump-trogen PAC-organisation. PAC-organisationer samlar in och fördelar pengar till olika kandidater. Om anklagelserna stämmer har Guliani och hans medarbetare begått flera svåra brott.

De två medarbetarna försökte i förra veckan fly landet efter att ha kallats in för förhör till kongressen, men polisen och en statsåklagare i New York hade redan koll på dem och på Giuliani och kunde arrestera de två männen.

När växer affärerna ihop?

Processerna pågår parallellt, men flera av de personer som utreder dem har antytt att de dels inte kommer att ge sig förrän de nått botten, dels att de är övertygade om att det kommer att börja bildas kopplingar mellan de båda affärerna. De båda hejdukarna har inte bara samarbetat med Giuliani, menar man, de har också umgåtts med Trump och det är svårt att tänka sig att Trump inte skulle ha vetat vad som hände.

Den amerikanska konstitutionen är rätt kortfattad på sina ställen. Den säger i synnerhet rätt lite om hur en riksrätt ska genomföras. Det står i princip bara vilka överträdelser som ska leda till riksrätt och avsättandet av en president och att kongressen bestämmer hur det ska gå till.

Det gör att striden egentligen inte står om vad Trump har gjort och inte, utan om vem som får göra vad. Om fördämningarna brister och de båda affärerna börjar blöda in i varandra kan det missnöje som redan riktas mot Trump för hans politik i Syrien från konservativt håll göra att Trumps ställning försvagas tillräckligt för att han kan avsättas, men än så länge håller republikanerna ihop.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV