Radar · Integritet

Ny våldsvåg mot hbtq-personer i Uganda

Deltagare i en Pride-festival i Entebbe i Uganda för ett par år sen.

Uganda har länge varit känt för att vara en farlig plats för hbtq-personer. 2014 instiftade landets parlament en lag som förbjöd befrämjande av homosexualitet, som nu ska skärpas. Samtidigt rapporteras om förvärrat läge och flera mördade hbtq-personer.

Ett tidigt utkast till lagen innehöll till och med dödsstraff för vad som kallades ”aggravated homosexuality” – grov eller provocerande homosexualitet. Den lagen underkändes dock av landets konstitutionsdomstol och implementerades aldrig.

Nu förbereder parlamentet en ny lag med ungefär samma innehåll som den tidigare. Den kan också komma att innebära dödsstraff för vissa former av samkönade relationer.

Under tiden som parlamentet har förberett lagförslaget har minst tre hbtq-personer mördats i landet och rapporter säger att stämningen har förvärrats betydligt. Och i förra veckan mördades en hbtq-aktivist, Brian Wasswa, brutalt.

Den 28-årige Wasswa överfölls i sitt hem i staden Jinja, några grannbarn hittade honom i en pöl av blod med skallen krossad av flera slag. Wasswa beskrivs som öppet homosexuell och han själv talade ibland om sig själv som transperson. Han arbetade som advokatassistent för en organisation som erbjuder rättshjälp åt bland annat människor ur olika hbtq-grupper. Han utbildade också människor om hiv och aids för en annan organisation.

Jerker Jansson