Radar · Morgonkollen

Fortsatt oroligt i Katalonien

Demonstranter drabbar samman med kravallutrustad polis i Barcelona under tisdagskvällen.

Protesterna efter att flera katalanska separatistledare fått sina domar fortsatte sent under tisdagen. ”Det är uppenbart att vad vi ser här inte är en fredlig rörelse”, skriver regeringen som svar på demonstrationerna.

Fredliga demonstrationer ordnades under kvällen på flera ställen i Katalonien. I Barcelona deltog runt 40 000 personer, i Girona 9 000.

Men på flera ställen övergick demonstrationerna till mer våldsamma konfrontationer. I Barcelona var kravallpolis under tisdagskvällen utkommenderad för att möta maskerade demonstranter som kastade gatsten mot polisen och tände eldar på gatorna.

Även från Tarragona, Girona och Lerida rapporterades om bråk mellan polis och demonstranter. Utöver konfrontationerna blockerades vägar, inklusive huvudleden från Barcelona till Frankrike, liksom järnvägsspår, av demonstranter.

"Samordnat våld"

Regeringen i Madrid svarade sent på tisdagen på protesterna med ett pressmeddelande.

”Det är uppenbart att vad vi ser här inte är en fredlig rörelse, utan en som orkestreras av grupper som utnyttjar gatuvåld för att förstöra samförståndet i Katalonien. Kvällens våld var samordnat”, skriver den i ett uttalande.

Nya demonstrationer

Protesterna inleddes när Spaniens högsta domstol dömde flera katalanska separatistledare till mellan 9 och 13 års fängelse för bland annat uppvigling, med motiveringen att de uppmuntrat till oroligheterna under hösten 2017.
Separatiströrelsen har meddelat att den kommer att fortsätta demonstrera sitt stöd för de dömda.

Civilsamhällesorganisationerna ANC och Òmnium Cultural har kallat till protestmarscher över hela regionen och en generalstrejk planeras till fredag. Under onsdagen ska universitetsstudenter genomföra en större demonstration i Madrid.