Radar · Morgonkollen

Erdogan: Vi kommer inte att utlysa vapenvila

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan omgiven av journalister och rådgivare ombord det flygplan där han svarade på frågor från inhemsk media.

Recep Tayyip Erdogan är inte oroad över USA:s sanktioner mot landet, och kommer inte att utlysa vapenvila i nordöstra Syrien. Det säger den turkiske presidenten till inhemsk media.

– De säger till oss att vi ska utlysa vapenvila. Vi kan aldrig utlysa vapenvila, sade Erdogan enligt tidningen Hurriyet, och lade till att det gäller tills Turkiet har rensat gränsen från ”terrororganisationen”, och syftar på den kurdiska YPG-milisen.

Erdogan, som lät sig intervjuas på ett flygplan väg hem från Azerbajdzjan, sade sig heller inte vara oroad över att den syriska regimens styrkor har gått in i staden Manbij.

– Regimens intåg i Manbij är inte en så väldigt negativ utveckling för oss. Varför? För att det är deras eget land, sade han och lade till att det viktiga för Turkiet är att få bort den kurdiska milisen.

USA:s vicepresident Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo reser under onsdagen till Ankara för att bland annat träffa Erdogan, och då försöka få presidenten att avbryta offensiven mot kurderna.

– De försöker pressa oss att avbryta vår insats. Vi har ett klart definierat mål Vi är inte oroliga över sanktionerna, sade Erdogan.

Turkiet vill upprätta en så kallad säker zon som sträcker sig tre mil från gränsen in i norra Syrien, från Manbij till den irakiska gränsen. Planen är att flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet dit.

Enligt Erdogan har 1 000 kvadratkilometer av syriskt territorium hittills ”befriats från separatisternas terrororganisation”.