Intro

Våra politiker är lika kontroversiella som medelsvensson

”Mötet beskrivs som det argaste och mest frustrerade på tio år. Det kan finnas flera orsaker. Dels har flera högerextrema och klimatskeptiska ledare valts runt om i världen. Dels är de fossila intressena, för att inte ställa om, fortfarande starka. Reaktionen på den växande klimatrörelsen blir motstånd”. Så skriver Nina Pettersson i dagens ledare om FN:s klimatmöte i Madrid, COP25, som nu har avslutats.

För en utomstående är det svårt att veta hur mycket världens ledare gör och vad som går framåt och bakåt, men känslan som jag tror många med mig delar är att det som görs är långt ifrån tillräckligt. Det är allvarligt och oroväckande när inga stora världsledare tycks ta frågan på det allvar som krävs. Det är åtminstone det de kommunicerar ut. Ingen tycks vilja ta på sig ledartröjan, och därför är det fortfarande en svensk tonårstjej som leder den globala klimatrörelsen. Det Greta Thunberg gjort och gör är såklart fantastiskt, men hon är där hon är för att frågan inte har tagits på allvar på högsta nivå. Finns det ens någon regering som gör i närheten av vad som är tillräckligt?

Förmodligen är det först när en folklig opinion pushar på som saker kommer att hända på riktigt. Våra riksdagspolitiker är dessvärre sällan mer kontroversiella än ett medelålders par som käkar tacos på fredagar, skjutsar barnen till fotbollsträning på tisdagar och på sin höjd sopsorterar. Alltså en typisk medelsvensson. Det är där någonstans vi står nu och det kanske räcker till att vinna val, men inte för att rädda vår planet.

Eller som Greta Thunberg skrev på Twitter: ”The science is clear, but the science is being ignored.”