Radar · Miljö

Nordens största solcellspark ska byggas i Danmark

Danmark ska få Nordens största solcellspark, som kommer att breda ut sig på en yta motsvarande 250 kvadratmeter.

På 180 hektar ska en solcellspark på Jylland breda ut sig, en anläggning som företaget Be green aviserar som Nordens största.

– Denna investering är inte bara kommersiellt attraktiv för våra investerare, som inkluderar nordiska pensionsfonder och EIB (Europeiska investeringsbanken), den utgör också ett betydande bidrag till övergången mot en koldioxidsnål och hållbar ekonomi”, säger Philip Ajina vid Infranode, som är en av investerarna i ett uttalande.

Enligt Infranode blir solcellsparken sjunde störst i Europa. Årsproduktionen beräknas uppgå till 152 gigawattimmar, motsvarande förbrukningen för 34 000 hushåll.

Investeringar i solenergi har ökat kraftigt på senare år. Rapporten The ‘Global Trends in Renewable Energy Investment 2019’ konstaterar att investeringarna har fyrdubblats sedan 2009, från 414 gigawatt vid slutet av 2009 till runt 1,650 GW vid slutet av 2019.

Kan täcka hela mänsklighetens behov

Orsaken till att solenergin växer i snabb takt över världen, är billigare teknik. TT citerar en studie publicerad av bland andra forskare vid universitetet LUT i Finland, som visar att solkraften under de närmaste decennierna kan byggas ut till att täcka hela mänsklighetens elbehov.

Läs också: Så kan subventioner till fossila bränslen fasas ut 

Danmark har länge haft en stor tillväxt av framförallt vindkraftsenergi, bland annat genom satsningar på havsbaserade vindkraftsparker. Andelen solenergi är i jämförelse liten – men växande.

Företaget Be green skriver i sitt pressmeddelande, att solcellsparken kommer att drivas helt utan subventioner. 
 
1990 uppgick Danmarks sol- och vindenergi till 56 ton oljeekvivalenter – att jämföra med 1348 2018, enligt IEA. Solcellsparken som Be Green aviserat om, planeras bli färdigt 2021.