Energi

16 december

Den italienska fotbollsklubben AC Milan fyller 120 år i dag.

För 120 år sedan, 1899, bildades den italienska fotbollsklubben AC Milan, under namnet Milan Cricket and Football Club, av engelsmannen Herbert Kilpin. Sporten hade etablerats i Storbritannien och Kilpin ville bygga upp ett lag i Italien. Han bestämde att spelarna skulle spela i rött och svart; en klädsel laget, som efter andra världskriget bytte namn till Associazione Calcio Milan, fortfarande bär.

För 20 år sedan, 1999, omkom tusentals personer i jordskred i Venezuela. Det hade regnat i flera dagar och översvämningar samt skred längs framför allt norra kusten orsakade stora skador. Totalt miste upp emot 30 000 människor livet på grund av ovädret, tusentals hem förstördes och infrastrukturen kollapsade. 

För 75 år sedan, 1944, inleddes den så kallade Ardenneroffensiven. Tyskarna gjorde då en sista stor insats på västfronten. Till en början gick det bra för dem, men efter en månads strider segrade de allierade och Nazitysklands rörliga reserver hade förbrukats.

343…

…röster i brittiska underhuset fick förslaget att avskaffa dödsstraff för 50 år sedan, 1969. Det var en majoritet med 158 rösters övervikt. Ett par dagar senare beslutade även överhuset att avskaffa hängning.
 
I dag firas Barahimizong i Sikkim, Indien. Under en festival med religiösa riter offras skördade grödor till Gud för lycka och välgång.