Radar · Nyheter

Torkan ett allt större problem i Kenya

En vattenpump i Turkana i Kenya.

Svår torka är inget ovanligt i distriktet Turkana i nordvästra Kenya men de senaste decennierna har torrperioderna blivit längre och mer frekventa.

Turkana är ett av landets torraste områden. Forskning visar att mellan 1977 och 2016 minskade antalet boskap, som är den huvudsakliga inkomstkällan här, med 60 procent.

– Vissa av oss har inte en enda ko att ta ut på bete, säger Paul Samal som kommer från Kaptir Ward och som förr hade boskap men som numera odlar grönsaker.

– Jag hade över 200 getter och 50 nötkreatur, men de flesta dukade under i torkan 2011 och resten stals 2015, tillägger Paul Samal, som har fem barn att försörja.

Odlade med grundvatten

År 2016 började han att använda grundvatten för att odla tomater, vattenmeloner och grönsaker.

Även Kenyas huvudstad Nairobi är starkt beroende av grundvatten som komplement till vatten från Ndakaini-dammen som fylls på när det kommer tillräckligt med regn under regnperioder.

– I vår nuvarande budget har vi avsatt 164 miljoner kenyanska shilling (motsvarande 15 miljoner kronor) till olika bevattningsprojekt och det mesta av vattnet som redan används kommer från borrhål, säger Chris Aleta, minister med ansvar för vatten och bevattning i distriktet Turkana.