Radar · Nyheter

Norge stoppar pengar till Amazonasprojekt

Avverkad yta skog under maj jämfört med Gotland.

Nu har också Norge följt Tysklands exempel och stoppar pengar som skulle gått till projekt för att bevara Amazonas. Det i protest mot president Jair Bolsonaros politik.

Syre har tidigare kunnat berätta att Tyskland strypt utbetalningarna till flera amazonasprojekt. Det efter en turbulent vår och sommar där Brasiliens president anklagats för att öka på avskogningen istället för att försöka hejda den. Att avskogningen ökat är också något som bekräftats av Brasiliens rymdinstitutet som övervakar regionen.

Norge också kritiska

Nu följer Norge i Tysklands spår, rapporterar The Guardian. Landet har varit den absolut största givaren till Amazonasfonden, den fond som tar emot lejonparten av de pengar som internationella givaren donerar för att bevara regnskogen.

Beslutet att stoppa utbetalningarna kommer efter att Brasilien i sin tur beslutat att stänga ned Amazonasfondens styrkomitte. Det efter att man haft skilda meningar om hur stor den ska vara.

I ett första skede har Norge stoppat 33.27 miljoner euro.

– Brasilien visar att landet inte längre vill stoppa avskogningen, säger norges miljöminister Ola Elvestuen, rapporterar The Guardian.

Brasilien slår tillbaka

Brasiliens miljöminister Ricardo Salles har i sin tur kritiserat Norge.

– Norge dödar valar och letar efter olja i Arktis samtidigt som de kritiserar att man letar olja i amazonasfloden, ska ha ha sagt till den brasilianska senaten i förra veckan, rapporterar Folha de Sao Paulo.

Men det är inte hela sanningen. Även om Norge är en av världens största oljeexportörer – ska landet inte leta efter oljefyndigheter i Arktis.

Det beslutade landets parlament så sent som i april i år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV