Radar · Nyheter

Avvisar förslag om att förneka tortyr

Aktivisten Loujain al-Hathloul kör bil mot Förenade arabemiraten 2014, och filmade det.

Den fängslade saudiska kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul har avvisat ett förslag om att bli frisläppt i utbyte mot att medverka i en videoinspelning och förneka att hon har torterats i fängelset, säger hennes familj.

”Den saudiska säkerhetstjänsten har besökt min syster i fängelset nyligen. De har bett henne att i en videoinspelning förneka tortyr och trakasserier,” skrev hennes bror Walid al-Hathloul på Twitter på tisdagen.

Någon omedelbar reaktion från saudiska myndigheter på broderns twittrande kom inte, enligt Aljazeera som rapporterat om händelsen.

30-åriga Loujain al-Hathloul är en av ett tiotal framträdande saudiska kvinnorättsaktivister som för närvarande står åtalade för att tidigare ha drivit frågan om kvinnors rätt att köra bil i Saudiarabien. Arresteringarna skedde förra året, strax innan landet beslutade att tillåta kvinnor att ta körkort.

Loujain al-Hathloul har tillsammans med några andra fångar anklagat förhörsledare för tortyr och sexuella trakasserier, en anklagelse som tillbakavisas av regeringen.

Loujain al-Hathlouls bror skrev på Twitter att hon ursprungligen hade gått med på att underteckna ett dokument som förnekar att hon hade torterats, en förutsättning för att hon skulle släppas.

Han tillade att familjen hade tänkt att hålla affären hemlig. Men när statliga säkerhetsansvariga nyligen besökte systern i fängelset för att få henne att medverka i en videoupptagning rev hon omedelbart sönder dokumentet.