Radar · Nyheter

Antalet lägenheter för socialt utsatta halverad i Tyskland

Fler lägenheter byggda för människor med begränsad inkomst i Tyskland faller bort än det byggs nya.

Fler lägenheter byggda för människor med begränsad inkomst i Tyskland faller bort än det byggs nya. Hälften av lägenheterna har försvunnit de senaste 15 åren.

Lägenheterna för låginkomsttagare kallas i Tyskland för Sozialwohnungen. Privata bostadsbolag bygger fastigheterna och staten hjälper till med delar av hyran. Hyresgästerna måste ansöka i förväg om att bo i någon av dessa lägenheter. Hur stort stödet är varierar mycket från Bundesland till Bundesland. Det finns knappt 1,2 miljoner sociala lägenheter i Tyskland.

Sedan årskiftet har 42 500 av dessa försvunnit, en minskning med 3,5 procent, rapporterar flera tyska medier. 

"Styvbarnet i regeringens bostadspolitik"

Anledningen till den drastiska minskningen är att byggandet stagnerat sedan 1980-talet Den här typen av lägenheter hamnar efter en tid, omkring 30 år, på den ordinarie bostadsmarknaden.

Vänsterns Caren Lay efterfrågar fler lägenheter öronmärkta för socialt utsatta grupper.

– Den här typen av lägenheter fortsätter att vara styvbarnet i regeringens bostadspolitik. Hyrorna höjs och lönerna sjunker relativt sett. Det kommer att leda till en social katastrof, säger hon i ett  anförande i Förbundsdagen.

Sedan 1980-talet har byggandet av den är typen av lägenheter stagnerat
Sedan 1980-talet har byggandet av den är typen av lägenheter stagnerat. Arkivbild.Foto: Andreas Bjunér

Christian Kühn, de Grönas bostadspolitiska talesperson anser att de nya siffrorna är ett”fattigdomsbevis” för den förda bostadspolitiken i Tyskland.

– Hyrorna höjs och höjs, men när det gäller bostäder för socialt utsatta står det still.

Är 2006 föll ansvaret att bygga den här typen av lägenheter på de tyska delstaterna, Bundesländerna. Fram till dess fanns det fortfarande 2,1 miljoner lägenheter. Caren Lay vill att ansvaret förs tillbaka till staten.

Hon vill att det ska byggas 250 000 nya lägenheter i ett ”räddningsprogram”. Lay menar även att de öronmärkta lägenheterna inte ska hamna på marknaden efter en viss tid.