Radar · Nyheter

Ny ledare för Piratpartiet

Katarina Stensson, ingenjör och initiativtagare till IGE Day på Academic work.

Vid söndagens medlemsmöte valde Piratpartiet en ny partiledare, Katarina Stensson. Hon är civilingenjör i teknisk fysik och vd för ett företag inom digital utbildning. Hon är också sedan tidigare vice partiledare och medlem i partiets styrelse.

– Piratpartiet behövs i Sverige i dag. Nästan varje dag talas det om offentliga IT-haverier, olika former av filtrering och censur, matchningsproblem på arbetsmarknaden till följd av digitalisering och automatisering, och inskränkningar av demokratiska fri- och rättigheter, säger Katarina Stensson.

Piratpartiet, som grundades 2006, sätter fokus på integritet, kultur och kunskap och beskriver att de vill “svara på de nya frågor som de gamla partierna ännu inte förstått att de måste ställa”. Partiet vill till exempel utveckla digital demokrati och införa basinkomst.

I EU-valet 2009 fick partiet ett mandat i EU-parlamentet, och 2011 ytterligare ett när mandaten i parlamentet utökades, men vid valet 2014 åkte partiet ur parlamentet.

”Vårt problem är inte att vi är inaktuella eller våra frågor ointressanta utan att vi inte har manskap nog att springa på alla bollar och inte tillräckligt genomarbetad kommunikation för att skära oss igenom massan av politiskt snömos och ta täten med ett tydligt budskap”, skriver Katarina Stensson på sin blogg.

Där beskriver hon vad hon vill sätta fokus på som partiledare: Att öka medlemsantalet och aktivera medlemmar i politiska samtal samt att utveckla partiets kommunikation och sätta den i ett sammanhang, ett narrativ.

”Vi behöver formulera vår egen ’världsbild’ och äga vår problembeskrivning: vilket samhälle står vi i nu, vilket samhälle vill vi se och hur kommer piratpolitik att föra oss från det tidigare till det senare?”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV