Radar · Politik

Hjälporgan tvingas lämna norra Syrien

En turkisk stridsvagn nära gränsen mot Syrien.

Turkiets invasion i nordöstra Syrien har tvingat hjälporganisationer att lämna delar av området.

– Det här är vårt mardrömsscenario. Det finns tiotusentals människor på flykt och vi kan inte nå dem, säger Made Ferguson vid organisationen Mercy Corps i Syrien.

Fler än 275 000 människor är på flykt undan Turkiets offensiv i nordöstra Syrien. Av dem är fler än 70 000 barn, uppger den kurdiska administrationen.

”De humanitära svårigheterna för de på flykt i områden som aggressionen riktar in sig på har förvärrats då humanitär hjälp stoppas och alla internationella organisationer avbryter sina verksamheter”, skriver den kurdiska administrationen i ett uttalande.

Även FN:s samordningsorgan för nödhjälp OCHA meddelar att välgörenhetsorganisationer tvingas dra sig tillbaka och stoppa sitt arbete.

”FN och våra medarbetare är väldigt oroade över säkerheten för alla deras hundratals medarbetare i Syrien”, meddelar organisationen.

Mercy Corps meddelar att de inte kan arbeta effektivt under granatattacker och vägstängningar i området.

FN:s barnfond Unicef och Världslivsmedelsprogrammet (WFP) fortsätter dock sitt arbete i området.

"Inte förankrat"

Rysslands Syriensändebud Alexander Lavrentjev kallar offensiven oacceptabel och säger att den inte förankrats hos Ryssland i förväg. Han bekräftar att Ryssland mäklat fram en överenskommelse mellan den syriska regeringen och de kurdiska styrkorna.

Rysk militärpolis patrullerar mellan syriska och turkiska styrkor vid staden Manbij i norra Syrien, uppger landets försvarsdepartement, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

– Offensiven kommer att fortsätta fram till att Turkiets mål har nåtts, säger president Recep Tayyip Erdogan.

– Om Gud vill kommer vi snabbt att säkra regionen som sträcker sig från Manbij till vår gräns mot Irak och försäkra oss om att en miljon i första hand, och sedan två miljoner syriska flyktingar kan återvända till sina hem av egen fri vilja, säger han i ett tv-sänt tal.

1 000 kvadratkilometer

Erdogan uppger att 1 000 kvadratkilometer av syriskt territorium hittills har ”befriats från separatisternas terrororganisation”.

Turkiet vill upprätta en så kallad säker zon i norra Syrien för att kunna flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet.

President Erdogan uppger att inga som strider för terrorrörelsen IS kommer att tillåtas att fly från norra Syrien, och anser att många västländer hycklar när de oroar sig för vad landets offensiv i Syrien skulle kunna leda till.

Offensiven i Syrien kommer att fortsätta fram till att Turkiets mål har nåtts, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan
Offensiven i Syrien kommer att fortsätta fram till att Turkiets mål har nåtts, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

”Vi kommer att försäkra oss om att inga som strider för IS lämnar nordöstra Syrien”, skriver presidenten i Wall Street Journal.

Kurdiska myndigheter har uppgett att det är svårt att upprätthålla säkerheten i provisoriska fängelser under Turkiets offensiv.

Enligt deras uppgifter flydde runt 800 familjemedlemmar till IS-anhängare från ett läger i Ain Issa i helgen, och fem jihadister flydde från ett annat fängelse i fredags.

"Öka kaoset"

Kurdiska styrkor har enligt Turkiet medvetet satt frihetsberövade IS-anhängare på fri fot ”för att öka kaoset i området”. Även några anhöriga till IS-anhängare har uppgett samma sak.

”Vi är beredda att samarbeta med hemländer och internationella organisationer om återanpassning av utländska terroristers fruar och barn”, skriver Erdogan i tidningen.

Turkiet har lovat att ta kontroll över alla provisoriska fängelser i området.
Kina ansluter sig till de länder som uppmanar Turkiet att avbryta sin offensiv i området och ”återvända till rätt sätt för politisk lösning”.

Självständigheten, oberoendet, enandet och den territoriella integriteten i Syrien bör respekteras och upprätthållas, säger en talesperson vid Kinas utrikesdepartement vid en presskonferens.

Fakta: Nordöstra Syrien

Den kurdiskkontrollerade regionen Rojava i nordöstra Syrien spänner över ett cirka 50 000 kvadratkilometer stort område. Kurdiska myndigheter har upprättat ett autonomt styre i regionen. Den kurdledda milisen Syriens demokratiska styrkor (SDF), som hittills har fått uppbackning av den USA-ledda alliansen mot terrorrörelsen IS, har den militära kontrollen.
Sedan augusti har både USA och Turkiet patrullerat längs en runt tre mil bred buffertzon intill den turkiska gränsen. De senaste dagarna har dock USA dragit tillbaka styrkor från flera områden – något som började ske redan måndagen den 7 oktober.