Radar · Politik

Morgan Johansson överlevde misstroendeomröstning

Justitieminister Morgan Johansson sitter kvar.

Justitieminister Morgan Johansson (S) sitter kvar. Sverigedemokraterna, som begärt omröstningen lyckades inte samla den majoritet av kammarens ledamöter som krävs för att avsätta en minister.

Med röstsiffrorna 151 för ett misstroende, 131 emot och 57 ledamöter som avstod, klarade Morgan Johansson den misstroendeförklaring som Sverigedemokraterna hade begärt och som Moderaterna och Kristdemokraterna stödde.

För att avsätta ett statsråd krävs att minst 175 av riksdagens ledamöter röstar för ett misstroende.

Centern och Vänsterpartiet avstod från att rösta medan övriga partier röstade antingen för eller emot.

I sin röstförklaring hävdade SD:s vice gruppledare Henrik Vinge att man måste gå till en krigszon för att hitta något liknande som pågår i Sverige i dag med skjutningar och sprängningar.

– Under Morgan Johanssons tid har Sverige blivit ett av Europas farligaste länder. Riksdagen bör klart och tydligt ange att man saknar förtroende för honom, sade Vinge.

Tappat kontrollen

Han fick understöd av Moderaternas gruppledare Tobias Billström, som hävdade att regeringen tappat kontrollen över en av statens mest centrala uppgifter, att skydda medborgarna.

– Intresset har varit nästan provocerande svagt från justitieministern, hävdade Billström.

Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson anklagade Johansson för att vara saktmodig i bemötandet av våldet och att han aktivt missat chanser att göra något åt situationen.

Varken Centern eller Liberalerna stödde däremot misstroendeförklaringen. Centerns gruppledare Anders W Jonsson hävdade att misstroende mot ett enskilt statsråd inte ska vara ett medel för att uttrycka allmänt missnöje med en regerings politik.

Ingen saklig grund

– Vi anser inte att statsrådet har begått ett allvarligt fel som skulle motivera en misstroendeförklaring, sade Jonsson.

Liberalernas gruppledare Johan Pehrson hävdade att misstroendeförklaring ska användas restriktivt. Vänsterpartiets gruppledare Mia Sydow Mölleby framhöll att det behövs en ny politik, inte en ny minister, för att komma tillrätta med gängkriminaliteten.

Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson avfärdade misstroendet som politiskt spel från Sverigedemokraterna, som M och KD hänger på.

– Det finns ingen saklig grund för misstroendet. Morgan Johansson är det statsråd som gjort mest på det här området faktiskt, sade hon.