Energi · Mat med Jenny

Hallå där …!

Jessica Villén, Bageri Passion.

… Jessica Villén, konditor på Bageri Passion i Stockholm, som tillsammans med sina kollegor arrangerar en vegansk dag på bageriet lördagen den 23 november.

Varför har ni satsat på den här veganska dagen?

– Jag ska jobba min sista jobbhelg på bageriet och ville göra något kul för alla gäster. Jag fick då en idé att bjuda till på ett riktigt kalas en sista gång. Det jag brinner för är vegansk bakning så kändes självklart att göra just detta. Ett mål är även att visa personer som inte är veganer att det inte behöver vara så stor skillnad på bakverk bara för det är bakat veganskt. En av våra storsäljare är vår växtbaserade morotskaka, där de flesta inte ens märker någon skillnad.

Ni har alltid något veganskt i ert sortiment. Varför är det viktigt?

– Det är viktigt att det ska finnas något för alla, alla ska kunna fika. Det har en längre tid funnits rawprodukter på många fik, men veganer vill kunna fika på samma sätt som alla andra. De vill också fika som om bullarna var fyllda med smör, prinsessbakelser med vaniljkräm och semlor med massa grädde. Vi vill visa att det är möjligt. Veganskt kommer bara fortsätta bli större.

Vad finns det för utmaningar med att baka veganskt?

– Den största utmaningen med att baka växtbaserat är att du måste lära dig baka på ett annat sätt. Ett sätt som är relativt nytt, med få recept och ibland svårt att veta hur man ska ersätta produkter. Att få till hög kvalitet och så lik som originalet som möjligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV