Radar · Nyheter

”Förbjuden konst” ställs ut i Sölvesborg

Verket till vänster är skapat av Miika Tuomivuo och affischeras i dag i Sölvesborg, eftersom det ansetts för provokativt för att få exponeras på digital skärm i Sölvesborg.

Sverigedemokraterna ville förbjuda knappt existerande ”provocerande konst” Sölvesborg. I dag kommer motreaktionen, när åtta konstnärer ställer ut verk föreställande vulvor, bokbål och kränkta sverigedemokrater på digitala skärmar och affischer i staden.

En flygande vulva som i en svärm av klitorisar jagar en skock panikslagna män genom en stad. Feministisk och postkolonial litteratur som sätts i brand. Jimmie Åkesson som oljemålning av ett gråtande barn. Det är några av verken i den offentliga utställningen Förbjuden konst, som i dag fredag projiceras på digitala skärmar och affischer i Sölvesborg.

– Det är en reaktion på SD:s utspel om kultur och offentlig konst. Deras reaktionära och likriktade sätt att se på konst och kultur är ett demokratiproblem – speciellt eftersom det bara är taget ur luften. Sölvesborg till exempel har inte köpt in någon ”provocerande konst”, som SD definierar den, på över tio år. Så de slåss uppenbart bara mot väderkvarnar, säger Erik Melin.

Han är organisatör på nätverket Skiftet, som genom crowdfunding samlat ihop pengar för att kunna ställa ut verken.

Detalj ur Maria Henrikssons verk Attack of the giant pussy
Detalj ur Maria Henrikssons verk Attack of the giant pussy. Bilden är beskuren. Foto: Skiftet

Mot "menskonst"

Motreaktionen syftar till att den SD-ledda koalitionen i Sölvesborg i september i år beslutade att kommunen ska undvika att köpa in utmanande samtidskonst, till förmån för klassisk och tidlös konst.

– Det är klart att om du vill ha ”menskonst” hemma vid matsalsbordet ska du köpa det, men jag tror inte medborgarna uppskattar sådan konst i kommunens ägo, sa Rolf Hans Berg (SD), ordförande för Fritids- och kulturnämnden då till SVT.

Beslutet har väckt stor uppmärksamhet över landet såväl som lokalt. Och nu kommer alltså konstvärldens motreaktion.

– De medverkande konstnärerna tycker det är ett bra och viktigt tilltag, de som stöttat insamlingen har också gett glada tillrop. Vi förväntar oss att några kommer säkert bli upprörda, men det har vi inte märkt av än i alla fall, säger Erik Melin från Skiftet.

Finns det en risk att ni drar ny uppmärksamhet till en policy som hade väldigt marginell effekt i praktiken, och att provokationen kan få nån sorts motsatt verkan?

– Ja, det finns säkert en risk. Men vi jämför det med abortfrågan som också var en marginell fråga till att börja med och som vi drev hårt mot SD, på ett ganska liknande sätt med att köpa reklamplatser. Det blåstes upp och visade sig till slut vara det som sänkte SD i förra valet, enligt dem själva. Detta för att även deras egna sympatisörer helt enkelt tycker deras abortpolitik är sämst. Precis som deras kulturpolitik – de kan ju inget om frågan.

Verk av Max Gustafson som affischeras i Sölvesborg i dag
Verk av Max Gustafson som affischeras i Sölvesborg i dag. Foto: Skiftet

Konstnärerna som ställer ut är Bim Eriksson, Freja Erixån, Gilma Sobrino Rada, Maria Henriksson, Kim Demåne, Max Gustafson, Miika Tuomivuo och Elisabeth Ubbe.

Syre har försökt nå Sverigedemokraterna i Sölvesborg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV