Radar · Nyheter

SVT förlorade mot Kent Ekeroth om järnrörsfilm

SVT ska betala ersättning till den tidigare SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth.

SVT kränkte SD-politikern Kent Ekeroths upphovsrätt genom att visa delar av den så kallade järnrörsvideon som filmades vid ett bråk i Stockholm 2010, enligt Patent- och marknadsöverdomstolen.

I det senaste kapitlet i en lång juridisk strid mellan den tidigare riksdagsledamoten och public service-bolaget slår domstolen fast att SVT ska betala ersättning till Ekeroth samt stå för hans rättegångskostnader på runt 190 000 kronor.

Enligt hovrättsrådet Ulrika Beergrehn vägde rätten de undantag som finns i upphovsrättslagen mot Ekeroths egendomsskydd.

– Vi har bedömt de yttrandefrihets- och informationsfrihetsintressen som SVT gjort gällande och konstaterar att SVT enligt upphovsrättslagens ordalydelse inte haft rätt att använda delarna av mobilfilmen på det sätt som skett. När vi gjorde den här övervägningen landade vi i att Kent Ekeroths egendomsintresse i just det här fallet vägde över, säger hon.

Ekeroths juridiska ombud, Staffan Teste, välkomnar utslaget.

”Det är viktigt att Patent- och marknadsdomstolen slår fast att det är fel att utnyttja upphovsmännens alster när inte tillstånd finns”, kommenterar han i ett pressmeddelande.

Fallet har tidigare prövats i två lägre instanser, som bägge kommit fram till att järnrörsfilmen inte skyddades av upphovsrätten. Och än är sista ordet kanske inte sagt. Patent- och marknadsöverdomstolen är normalt sista instans men har beslutat att domen får överklagas.

– Om det finns intresse av prejudicerande avgöranden har vi möjlighet att tillåta att domen överklagas till Högsta domstolen, och det har vi gjort i det här fallet, säger Ulrika Beergrehn.