Radar · Nyheter

Ny forskning: Getter visar känslor via bräkljud

Getter påverkas av ljud och kan förmedla känslor via sitt bräkande, visar en ny studie.

Genom att förstå hur djur uppfattar andra individers emotionella tillstånd och reagerar på ljud, kan det utveckla vår kontakt med husdjur. Det ser forskare som en möjlig vinst här.

En ny forskningsstudie från Queen Mary University of London och Biologisk Institut på Köpenhamns Universitet visar att getter kan uppfatta andra getters känslomässiga tillstånd på deras bräkljud. Forskarna har till exempel spelat in olika sorters bräkljud och sedan spelat upp dem för en testgrupp av getter.

De fick lyssna på inspelningar där det fanns positivt laddade bräk, som de inspelade getterna kunde frambringa när de till exempel fick mat. Och de fick höra ljud från getter som var tillfälligt isolerade från flocken och inte trivdes med det.

Den lyssnande getgruppen reagerade på de olika typerna av bräkljud genom att vända sig mot högtalarna och få en fysisk reaktion i kroppen. Deras hjärtan slog annorlunda när de inspelade getterna gav ifrån sig positivt färgade ljud.

Getter är flockdjur men kan inte alltid se alla i sin flock. Den här forskningsstudien visar att getterna har förmåga att uppfatta emotionella budskap från andra getter och kan genom det kommunicera till varandra när något är bra eller inte.

Forskarna i studien ser det som möjligt att om en get blir stressad i flocken, kan hela flocken bli det. Därför kan kanske nästa steg i forskningen handla om att spela upp ljud som reducerar stress hos getter.

De här insikterna om hur djur kan uppfatta andra individers emotionella tillstånd och bli påverkade av dem, ser forskarna i studien som viktig kunskap för alla med husdjur nära sig. Det kan göra att vi kan utveckla vår kontakt med djuren och bättre förstå vad som får dem att må bra.