Krönikor

I valet mellan kyckling och kycklingar

Gillar du kyckling eller kycklingar? Frågan aktualiseras i Burger kings reklam för deras växtbaserade burgare. Det är naturligtvis inte så att de som äter kött gör det för att de ogillar djur. Tvärtom, snarare är det så att många gillar kött trots att de också gillar, rent av älskar, djur.

Förklaringen till att vi samtidigt både kan äta och älska djur handlar mer om kultur och gamla vanor än om att vi inte skulle bry oss om djur. Många ogillar hur djuren behandlas i köttindustrin men litar på att det finns djurskyddslagar som ser till att djuren har det bra. På den punkten är Burger King chockerande ärliga i sin reklam.

Burger Kings budskap avtäcker bristerna i den logik som djurskyddslagar vilar på: nämligen att det går att både utsätta djur för lidande av historiska proportioner och samtidigt skydda dem. Att det går att äta djur med gott samvete. Statsvetaren Per-Anders Svärd, som skrivit en avhandling om svensk djurskyddslagstiftning, pekar på att den moderna djurskyddslagen till och med varit en förutsättning för att storskaligt dödande av djur ska ses som etiskt accepterat.

Den kritiskt lagde invänder att Burger King nog inte tänkte så utan att deras reklam bara är ett sätt att hitta nya kundgrupper och för att tjäna mer pengar samtidigt som de fortsätter att servera mängder med kött. Alldeles oavsett sätter de  ändå fingret på en av vår tids stora etiska frågor.

Köttindustrins lobbyister har senaste tiden sprungit runt i Europaparlamentets korridorer i en kamp för att underminera vegoburgarens segertåg. Att en burgare eller en korv inte längre behöver komma från plågade djur upplevs som besvärande för köttindustrin som allt mer aggressivt försvarar sina positioner.

Europaparlamentets jordbruksutskott röstade i våras för att förbjuda att mat som inte innehåller delar av ett dött djur kallas för korv och burgare. Istället för vegokorv föreslås namnet ”cylindrar” och ”diskar” istället för vegoburgare. Skälet skulle vara att de köttliknande namnen kan missleda konsumenter. I själva verket är konsumenter mycket väl medvetna om vad de köper när de köper vegokorv.

Måste kött komma från ett djur? Kan kött komma från växter? Begrepp förändras när kött inte behöver gå omvägen via djur.

Branschorganisationen Svensk kött har märkt att griskött blivit otrendigt bland unga. Med EU-finansiering ska de få unga i Sverige och Danmark att äta mer griskött. Dessvärre kommer nog inte kampanjen att råda bot på att det blivit trendigt att visa att man har koll på djuretik.

I backspegeln kommer djurfabrikerna att ses som ett moraliskt brott av en omfattning som saknar historisk motsvarighet. Författaren Magnus Linton frågade sig i en text i GP varför det demokratiska upproret för att stoppa djurindustrin uteblir, trots att alla fakta ligger på bordet. Den stora gåtan, menar han, är hur det kommer sig att ett samhälleligt proteinskifte från animalisk till vegetabilisk föda inte är under full implementering.

Jag tar en kycklingburgare utan kyckling, tack.

Skolverket, vars policy innebär enbart vegetariska luncher vid interna möten och konferenser.

Kritiken från Moderaterna och Centerpartiet mot Skolverkets vegopolicy.