Radar · Nyheter

Frankrike testar medicinsk cannabis

Medicinsk cannabisodling.

Frankrike ger klartecken för att testa behandling med medicinsk cannabis. I samma veva meddelade hälsoministern att staten inte längre kommer att subventionera homeopatiska läkemedel.

Nyligen fattades avgörande beslut i Frankrike om två omstridda behandlingsmetoder, medicinsk cannabis och homeopati. Anhängarna av det senare fick ett nedslående besked medan förespråkarna för det förra går en ljusare framtid till mötes. Gällande homeopatiska preparat slog den franska hälsovårdsmyndigheten fast att dessa inte är mer verksamma än placebo. På myndighetens rekommendation beslutade därför hälsominister Agnès Buzyn att den statliga subventioneringen av behandlingen ska upphöra.

Ersättningen uppgår idag till 30 procent av kostnaden. Den kommer att sänkas till 15 procent nästa år, för att helt utebli år 2021, uppger Le Parisien.

Den expertgrupp som i höstas sattes att analysera de medicinska effekterna av cannabis kom fram till mer övertygande resultat. Det franska läkemedelsverket godkände igår ett förslag för att behandla vissa tillstånd med hjälp av cannabis. Det innebär att behandlingen kommer att testas på patienter, exempelvis för smärtlindring, för att sedan grundligt utvärderas. Att på bästa sätt säkerställa förskrivningarna och uppföljningen av patienterna är av största vikt, skriver läkemedelsverket (ANSM) på sin hemsida.