Radar · Nyheter

En miljon jobb till personer med autism

Den ideella organisationen Specialisterne har som mål att skapa en miljon arbetstillfällen för personer med autism runtom i världen.

En innovativ person som kan tänka utanför boxen och som samtidigt är mycket noggrann. Men som också är utpräglat ansvarstagande, plikttrogen och utrustad med ett excellent minne plus ett förfinat sinne för detaljer. Låter det som en i raden av rätt orealistiska jobbannonser?

Nej, det är det inte. Det här är en beskrivning av vanligt förekommande egenskaper hos en person med autism. Färdigheter, specialiteter, som arbetsmarknaden är i stort behov av.
 
När dansken Thorkil Sonnes son var tre år fick han en diagnos inom autism-spektrat. Det betydde att han till exempel inte alltid lekte på samma sätt som andra barn och hade mer behov av integritet. Thorkil Sonne blev då aktiv och ordförande i en lokal förening för personer med autism.

Vill skapa jobb

Till vardags jobbade Thorkil Sonne inom it-sektorn med telekommunikation och förstod att de färdigheter som många inom autism-spektrat har är klart värdefulla och efterfrågade inom olika branscher på arbetsmarknaden.

Men trots det saknar många med autism jobb. Det vill Thorkil Sonne ändra på och har därför startat Specialisterne som går ut på att fungera som en brygga mellan personer med autism och arbetsmarknaden.

Verksamheten stödjer till exempel arbetsgivare runtom i världen med kunskap så att de förstår fördelarna med att anställa personer med autism och ger support till verksamheter som vill träna personer med det för arbetsmarknaden.

Specialisterne finns nu i 13 länder, bland annat i Danmark, Norge, på Island och i Australien. Ännu så länge har organisationen inte någon verksamhet i Sverige.