Radar · Nyheter

Asylsökande får det svårare i Grekland

Svårare att få socialförsäkringsnummer och fler interneringsläger för flyktingar: några av den nya grekiska regeringens åtgärder.

Greklands förra regering hann precis besluta att det skulle bli lättare för till exempel flyktingar att få ett socialförsäkringsnummer. Med hjälp av det kan de få rätt till sjukvård, utbildning och få arbeta. Men så fort den nya och konservativa regimen kom på plats i förra veckan revs beslutet upp.

Grekland fick ett nytt och högerkonservativt styre förra veckan, med Kyriakos Mitsotakis som premiärminister och ledare för det i valet segrande partiet Ny demokrati. Löften om skattesänkningar bedöms vara det som tog partiet till makten.

Den nya regeringens arbetsmarknads- och socialminister, Nikos Vroutsis, rev snabbt upp den förra regeringens beslut om att förenkla processen att få ett socialförsäkringsnummer i Grekland för framförallt migranter, asylsökande och ensamkommande flyktingbarn. 

Utan ett socialförsäkringsnummer har inte en person rätt till att få sjukvård, utbildning och jobb. Det tidigare beslutet om förenkling för att kunna få det här numret fick en kort livstid. Det togs den 20 juni i år när Grekland fortfarande var styrt av det demokratiska och socialistiska partiet Syriza, med Alexis Tsipras som premiärminister och partiledare.

Omedelbara protester

Protester mot Nikos Vroutsis beslut har inte låtit vänta på sig. Syriza anklagar landets nya styre för att vilja göra villkoren för redan utsatta grupper onödigt hårda. Och människorättsorganisationen Human Rights Watch uppmanar den Ny Demokrati-ledda regeringen i Grekland till följande när det gäller flyktingar och asylsökande:

1. Avsluta den olagliga praxisen att hålla kvar ensamkommande flyktingbarn i så kallad ”skyddande vårdnad” i celler på polisstationer och interneringscentra till för avvisade som finns runtom i landet. Hitta istället utrymme för dem i öppna lokaler med anständiga levnadsvillkor där de kan få vård, rådgivning, har tillgång till rättshjälp och andra grundläggande tjänster.

2. Stoppa omedelbart den olagliga praxisen att tvinga tillbaka migranter till Turkiet från Evros-regionen. Och starta en formell utredning av det här. Human Rights Watch forskning har dokumenterat att det grekiska rättsväsendet rutinmässigt returnerar asylsökande och invandrare till Turkiet och i vissa fall behandlar dem mycket illa.

3. Avsluta den pågående ”inneslutningspolitiken” (engelska: detainment policy, som juridiskt kvarhåller alla nyanlända på öarna och orsakar stort lidande i redan överfulla interneringsläger) för asylsökande på Egeiska öarna och tillåt asylsökande att få komma till fastlandet där de kan få tillgång till utbildning, hälso- och sjukvård och andra grundläggande tjänster.

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har sagt att han vill se fler interneringscenter på de grekiska öarna, påskynda asylprocedurer och resor tillbaka till Turkiet för migranter. Det här är inte ett alternativ, säger Human Rights Watch i ett uttalande. Det skulle betyda att skyddet för de återvändande till Turkiet försämras och bryta mot EU:s regler om mänskliga rättigheter för flyktingar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV