Radar · Nyheter

Hoppet tänt i kampen mot olivträdens ”ebola”

Träd som dödats av bakterien av Xylella fastidiosa i regionen Apulien.

Namnet på en bakterie har satt skräck i Europas olivodlare – Xylella fastidiosa. Träd som sett civilisationer komma och gå dukar nu under för den fruktade bakterien.
Nu har hoppet tänts om att en mikroskopisk svamp kan vara räddaren i nöden.

Ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden är invasiva arter som människan genom handel eller resande sprider över jordklotet.

En av de mest fruktade är bakterien Xylella fastidiosa.

I Pugliaprovinsen i södra Italien har hela fält av tusenåriga olivträd förvandlats till förvridna trädskelett likt ruiner från en svunnen tid. Ändå tros bakterien ha fått fäste först 2013.

Bakterien nådde Korsika 2015 och de Baleariska öarna i Spanien 2017, i fjol drabbade Portugal och i juli i år kom rapporter om att bakterien nått Mellanöstern. Även om utbrotten utanför Puglia-regionen än så länge kunnat begränsas till små arealer – ses bakterien som ett hot mot hela olivoljeindustrin.

Många olivodlare har motsatt sig de drastiska åtgärderna för att hindra sjukdomen att sprida sig, nämligen att gräva upp träden och bränna dem.

– Mitt liv håller på att förstöras, ett infekterat olivträd hittades på grannens marker och nu vill de komma och gräva upp mina träd, även om de inte är sjuka. Jag växte upp här, träden är min familj, säger Ciccio Manelli, 81, i ett reportage från i fjol till The Guardian.

Konspirationsteorier frodas

I ett reportage i magasinet Olive Oil Times november 2017 intervjuas olivbönder som är övertygade om att bakterien är ditplanterad av multinationella företag som vill tvinga dem att köpa bekämpningsmedel eller resistenta olivträd. Andra har misstänkliggjort fastighetspekulanter som de anklagat för att vilja ersätta olivplantagen med golfanläggningar.

Böndernas skepsism har också fått bränsle av italienska myndigheter, 2015 startade åklagare i Lecce-regionen en brottsutredning mot flera forskare och tjänstemän som försökt hejda utbrottet genom att forsla bort olivträd. Först i maj i år frikändes de från misstankarna om bland annat landskapsförstöring och bedrägeri.

I maj i år gick Europeiska myndigheten för livsmedelsäkerhet ut med att inget i nuläget kan stoppa sjukdomen – förutom att fysiskt ta bort träden och skapa buffertzoner.

Ett litet hopp tänt

Samtidigt har ett litet hopp tänts för olivträdet. Bakterien sprids av en liten insekt, därför har forskare riktat in sig på att hitta något som kan ta kol på smittospridaren. Nya – preliminära resultat – från det EU-finansierade forskningsprojektet Life resilience visar att den mikroskopiska svampen Beauveria bassiana kan ta död på upp till 80 procent av insekterna.

– Vi känner att frågan är så akut att vi ville kommunicera de här preliminära resultaten. Även om jag inser att det kan kritiseras, då resultaten måste bekräftas, är det viktigt att de släpps eftersom de kan komma till nytta, säger forskaren Claudio Cantini till Olive Oil Times.