Radar · Nyheter

Flyktingar ska bo i husvagnar

Louise Erixon.

Samstyret i Sölvesborg (SD, M, KD och Sol-partiet) vill att flyktingar placeras i andra kommuner. Om inte det lyckas ska ensamkommande män bo i tillfälliga bostäder – men utanför de ordinarie bostadsbestånden.

Samstyret har presenterat sin handlingsplan. Programmet innehåller 220 punkter som partierna vill genomföra under mandatperioden. I utkastet står det bland annat, enligt SVT Blekinge, att det specifikt gäller ensamkommande män som inte ska få boende i någon av kommunens ordinarie bostäder.

Men enligt Louise Erixon (SD) är formuleringen felaktig.

– Det har inte gått igenom slutkorrekturen. Det ska stå vuxna ensamma personer där. Inte ensamkommande män eller ensamkommande. Det gäller alltså inte barnfamiljer, säger Louise Erixon (SD), till SVT.

Samstyret i Sölvesborg har tittat på hur Staffanstorp låter ensamkommande bo under enkla förhållanden i husvagnar i ett industriområde utanför samhället. Vilket enligt de boende försvårar möjligheten att bli en del av samhället.
Louise Erixon förnekar att det kan skapas utanförskapsområden genom att bygga husvagnsområden.

– Nej, vi kommer inte skapa några permanenta områden överhuvudtaget. Vi nämner också det i programmet, i den mån vi tar emot nyanlända så är det tvåårskontrakt som gäller. Vi kommer hålla oss till etableringstiden, sen är det en och vars eget ansvar att hitta en egen bostad precis som alla andra människor i samhället.