Radar · Nyheter

Danmarks regering ändrar sig om kvotflyktingar

Bekaadalen i Libanon.

Den danska regeringen har svängt i frågan om kvotflyktingar, som de ska börja ta emot igen. Från att i likhet med andra nordiska länder se det som permanent vidarebosättning säger man nu att de ska kunna skickas tillbaka om det blir fred i hemlandet, skriver den danska tidningen Politiken.

– Vår politik är att kvotflyktingar måste ha ett tillfälligt uppehållstillstånd, och de kommer att kunna få det tillbakadraget på samma sätt som alla andra flyktingar, säger den danska integrations- och migrationsministern Mattias Tesfaye. 

Han tillägger att kvotflyktingar kommer bedömas på samma sätt som andra asylsökande, rapporterar Politiken. Om skyddsbehovet försvinner ska de kunna skickas tillbaka.

Till skillnad från andra flyktingar är de kvotflyktingar som nu blivit ämne för diskussion de som kommer via FN:s kvotsystem. Alla länder får själva anmäla hur många de är villiga att ta emot och Danmark har de tre senaste åren inte accepterat någon. Ofta kommer dessa personer från stora flyktingläger, eller anses på andra sätt vara särskilt skyddsbehövande och sårbara. Som regel får en kvotflykting permanent uppehållstillstånd – något som Danmark nu vill luckra upp.

Stödpartier till den socialdemokratiska regeringen menar att man svikit den överenskommelse som gjordes efter regeringsbildningen i juni. Socialdemokraterna regerar sedan dess med tre mindre partier längre ut till vänster. The Local Denmark skriver att Danmark innan det tre år långa uppehållet brukade ta emot 500 kvotflyktingar årligen, hur många man nu kommer acceptera är inte klart. Men det kommer inte röra sig om några stora nummer.

Men de danska socialdemokraterna vill nu alltså behandla kvotflyktingar som andra asylsökande. Tesfaye har svängt på mindre än en månad – när konservativa Venstre i januari lade fram förslaget om att kunna skicka tillbaka kvotflyktingar ifrågasatte Mattias Tesfaye det:

– Vår utgångspunkt är att det är vidarebosättning och att det är människor som måste stanna i Danmark, sade Tesfaye då, rapporterar Politiken.

Permanent lösning

Beskedet om att Danmark skulle börja acceptera kvotflyktingar igen väckte positiva reaktioner hos både de tre stödpartierna, danska flyktingrådet och FN:s flyktingorgan UNHCR. Att de nu vill kunna skicka hem flyktingar igen bemöts inte med samma entusiasm. Rosa Lund, politiker för socialistiska och gröna Enhedslisten, säger till Politiken att svängningen är deprimerande.

Elisabeth Arnsdorf Haslund, talesperson för UNHCR i Danmark, påpekar att FN:s kvotsystem sedan det startade syftar till att erbjuda en varaktig och trygg vidarebosättning och att det internationella samfundet varit överens om det. De som väljs ut är få, och är de som anses vara allra mest sårbara och skyddsbehövande.

– Vi pratar här om människor som UNHCR har betraktat som flyktingar som behöver internationellt skydd. Flyktingarna som vidarebosätts har genomgått en grundlig och omfattande urvalsprocess och de har varit förberedda på ett liv i ett nytt land, säger Elisabeth Arnsdorf Haslund till Politiken.