Radar · Nyheter

Civila lider svårt i krigets Afghanistan

Trots pågående fredsavtal i Afghanistan minskar inte våldet mot den civilaIa delen av befolkningen. Skyldiga är samtliga parter i konflikten, understryker Internationella Rödakorskommittén.

Flygbombningar, natträder och attacker både på landsbygden och i tätbefolkade områden leder till dödade och stympade kvinnor, män och barn som inte har någon koppling till de stridande parterna. Människors hem, moskéer, skolor och vårdinrättningar blir träffade.

– För lite uppmärksamhet riktas mot de civilas lidande. De måste alltid beskyddas och respekteras, säger Juan-Pedro Schaerer, chefsdelegat för Internationella Rödakorskommittén, ICRC, i Afghanistan.

Under första halvåret 2019 skedde 59 attacker mot medicinsk personal och vårdinrättningar, enligt ICRC. Även biståndsarbetare har blivit hårt ansatta i en period där humanitär hjälp är särskilt nödvändig. Under april tvingades organisationen att avbryta flera insatser, däribland att hjälpa sårade på svårtillgängliga platser.

– Trots att det pågår samtal mellan de stridande måste alla parter i konflikten göra mer för att skydda civila, medicinsk personal och vårdinrättningar, säger Juan-Pedro Schaerer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV