Radar · Djurrätt

Tillstånd för bidödande insektsgift skärps

Användandet av bekämpningsmedel som innehåller imidakloprid begränsas ytterligare.

Syre har tidigare kunnat berätta att växthus läcker stora mängder av miljögiftet imidakloprid. Nu skärper Kemikalieinspektionen tillståndet för den enda produkten som innehåller det kontroversiella bekämpningsmedlet. ”Det leder till ett ökat skydd för miljön”, säger Björn Malmström, pressansvarig på Kemikalieinspektionen.

Växthus kan använda bekämpningsmedel som på grund av sina negativa miljöeffekter förbjudits att användas i fält, då det antagits att medlen inte läcker ut i miljön. Men Syre kunde i somras berätta om flera studier som visade på ett omfattande läckage.

Halter ibland flera tusen gånger över gällande riktvärden har återkommande hittats i vattendrag i anslutning till växthus runt om i Sverige. Den första stora studien kom redan 2008 och en uppföljning våren 2019, visade inte på någon förbättring.

– Vi har en situation där användning av bekämpningsmedel i växthus lokalt kan ge större påverkan än användning i fält eftersom användningen ofta är mer intensiv per ytenhet och utsläppen därför mer koncentrerade. Det kan påverka vattenlevande organismer men också fåglar, sa då Peter Bergkvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen i samband med Syres tidigare rapportering.

Det bekämpningsmedel som forskarna hittade flest gånger och i högst halter var imidakloprid, en så kallad neonikotinoid som blivit kontroversiellt efter att det satts i samband med omfattande bidöd runt om i världen.

Ett omfattande läckage av bekämpningsmedel har upptäcks i anslutning till växthus
Ett omfattande läckage av bekämpningsmedel har upptäcks i anslutning till växthus. FOTO: Ossian Sandin

EU är den instans som granskar och godkänner olika ämnen och förbjöd också imidakloprid för all användning i fält i maj 2018. Men lät tillståndet i växthus vara kvar. Nästa gång imidakloprid ska omprövas är 2022. Men EU:s medlemsländer kan i undantagsfall ompröva godkända produkter i förtid.

Ett sådant ärende öppnades av Kemikalieinspektionen i somras och i dag kom beslutet. Tillståndet för användandet av den produkt som innehåller imidakloprid skärps till att endast få användas i växthus som uppfyller EU:s definition av fasta växthus.

– Vi tror att det bara finns ett fåtal växthus i Sverige som lever upp till EU:s hårda lagstiftning, säger Christina Forsberg, enhetschef på Kemikalieinspektionen.

Enligt EU-definitionen ska ett växthus vara ”ett fast, slutet utrymme med ståhöjd för odling av grödor, försett med ett vanligen genomskinligt yttre skal, som möjliggör kontrollerat utbyte av material och energi med omgivningen och förhindrar utsläpp av växtskyddsmedel i miljön”.