Radar · Politik

Linde kräver mer än fördömande av Turkiet

Utrikesminister Ann Linde på väg in till måndagens EU-möte i Luxemburg.

Sanktioner av olika slag ska diskuteras när EU:s utrikesministrar samlas för att tala om Turkiets invasion i norra Syrien. Åtgärderna lär dock dröja ett tag till.

Sveriges nya utrikesminister Ann Linde (S) tillhör dem som hoppas att dagens möte i Luxemburg ska bjuda på mer än bara ord.

– Från svensk sida är det oerhört viktigt att vi inte bara har ett fördömande, utan också att vi på något sätt visar att vi är beredda att sätta handling bakom orden.

TT: Vad kan ni göra?

– Det finns ju en hel rad med möjligheter, restriktiva åtgärder, sanktioner på olika sätt. Jag kommer att driva vapenembargo, men det finns ju också ekonomiska och personliga sanktioner – det finns ett helt batteri. Vi kommer att kräva att man tittar på detta, och tittar på det snabbt så att man inte bara får fördömanden – vilket i sig är viktigt, säger Linde på väg in till mötet.

Oroliga länder

Förhoppningen är att kunna dra i gång en process som möjliggör någon form av sanktioner längre fram. Samtidigt är det långt ifrån givet att man kommer så långt. I förra veckan var exempelvis Ungern starkt skeptiskt till att ens göra ett gemensamt uttalande om läget i norra Syrien.

Bakom oviljan finns framför allt oro för att hårda ord mot Turkiet ska leda till att landets president Recep Tayyip Erdogan gör verklighet av sitt hot om att låta mängder av flyktingar strömma in i EU.

– Det finns vissa länder som har uttryckt det, ja. Samtidigt är det så att Erdogan också tidigare har hotat med detta och kommit fram till att det avtal som finns mellan EU och Turkiet är positivt för både EU och Turkiet, säger Linde – som hoppas att hennes kollegor inte ska bry sig om vad Erdogan hotar med.

– Jag tycker inte att det spelar roll i denna diskussion, säger Linde i Luxemburg.

"Stå samlat"

Från flera andra utrikesministrar hörs liknande krav.

– Jag går in till mötet med en uppmaning till andra länder att följa samma hårda och restriktiva vapenexportpolitik som Danmark. Det vore bra om Europa kan stå samlat kring det här och skicka en stark signal till Erdogan om att stoppa det här, säger Danmarks Jeppe Kofod.

– Den turkiska offensiven riskerar att få IS att återuppstå. Frankrike väntar sig mycket från mötet: först och främst ett fördömande av den turkiska offensiven, ett skyndsamt krav på att offensiven ska avslutas och en hård linje när det gäller vapenleveranser till Turkiet, säger franske Jean-Yves Le Drian – som dessutom vill att USA kallar in till ett möte i den internationella alliansen mot IS.

Spanske Josep Borrell – som senare i höst väntas tillträda som EU:s nya utrikeschef – konstaterar samtidigt att EU inte kan göra några underverk.

– Vi har inga magiska krafter, men vad vi kan göra är att lägga så tungt tryck som möjligt på att stoppa det här agerandet, säger Borrell på väg in till mötet.

Fakta: Utrikesministermötet i Luxemburg

Måndagens EU-utrikesministermöte i Luxemburg är det första för Ann Linde, sedan hon tillträdde på posten i september.
På den internationella dagordningen finns formella diskussioner om situationerna i Syrien – med FN:s Syriensändebud Geir Pedersen som gäst – samt Afghanistan och Ukraina. Sistnämnda lands nya utrikesminister, Vadym Prystajko, deltar dessutom i ministrarnas lunch.
Ministrarna ska även tala om läget kring turkiska provborrningar efter olja och gas utanför det ickeerkända Nordcypern, vilket lett till cypriotiska krav på sanktioner mot Turkiet.