Radar · Djurrätt

Kontroversiellt förslag ska minska USA:s vildhästar

Antalet vildhästar ska kraftigt begränsas, enligt ett nytt förslag som arbetats fram av USA:s största djurrättsorganisation och flera ranch- och jägarorganisationer.

Ökat infångande och preventivmedel ska kraftigt minska antalet vildhästar i USA. Åtgärdspaketet har tagits fram i samråd med den största djurrättsorganisationen i landet. Men American Wild Horse Campaign, kallar det ett förräderi.

Den som får en skymt av en amerikansk vild mustang riskerar att få nöja sig med att se ett par hovar och ett dammoln. Få djur har symboliserat frihet och integritet, som de otämjda individer som bebor de vidsträckta landområdena i västra USA. Men mustangerna har hamnat i de amerikanska politikernas blickfång. 

Antalet har ökat kraftigt och myndigheterna fått ett allt större bekymmer med att hålla populationen nere. Varje år fångas tusentals in med hjälp av helikoptrar och hålls sedan fångna i förvar. Ändå har antalet vildhästar ökat från 40 000 2013 till 88 000 2018, enligt The Wall Street Journal. 

Vill minska antalet vildhästar

Under tiden har ranchägare blivit alltmer högljudda i sina protester mot hästarna de anser sig behöva konkurrerar med. Även vissa miljöaktivister har uttryckt missnöje med att de tär på landskapet och konkurrerar ut andra arter. Efter ett gemensamt förslag mellan USA:s största djurrättsorganisation, Humane Society, och flera ranch- och jägarorganisationer, har senatens lagstiftningskommitté godkänt en plan som drastiskt ska minska antalet hästar genom ökad infångning och en omfattande insats med preventivmedel.

Varje år fångas tusentals hästar in genom så kallade roundups, där hästar föses kilometervis med helikoptrar för att på så vis hålla antalet vildhästar nere
Varje år fångas tusentals hästar in genom så kallade roundups, där hästar föses kilometervis med helikoptrar för att på så vis hålla antalet vildhästar nere. En metod som kritiserats av flera djurrättsorganisationer. FOTO: AP Photo/Scott Sonner/TT.

"Familjer separeras"

Men organisationen American Wild Horse Campaign kallar planen för ett förräderi. Det är infångandet av hästarna som är problemet, då de blir stressande och förökar sig mer än vad de annars hade gjort, enligt organisationen.

–  Familjer separeras, föl lämnas kvar, det är omänskligt, säger Grace Kuhn, talesperson för American Wild Horse Campaign i ett uttalande.

Hon understryker att hästarna bebor 17 procent av offentlig mark, på resterande mark sker bland annat boskapsskötsel, oljeborrning, och gruvor.

Senaten har ännu inte tagit ställning till förslaget.