Radar · Djurrätt

Kalifornien förbjuder pälsförsäljning

Kalifornien blir den första delstaten i USA att förbjuda pälsförsäljning.

Tidigare har San Francisco och Los Angeles förbjudit pälsförsäljning, men från och med den 1 januari 2023 kommer det gälla hela Kalifornien. Nu hotar den amerikanska pälsindustrins intresseorganisation med rättegång. 

Kalifornien blir den första delstaten i USA att förbjuda pälsförsäljning. Den nya lagen, som skrevs under av guvernör Gavin Newsom under lördagen, innebär att affärerna har till den sista december 2022 på sig att sälja slut på sina pälslager. Om päls säljs från och med 1 januari 2023 riskerar företagen höga böter. 

– Kalifornien är ledande när det kommer till djurskydd, och nu inkluderar det även förbud mot försäljning av pälsar, sade delstatens guvernör Gavin Newsom i ett uttalande, enligt San Francisco Chronicle.

Det är enbart nytillverkad päls som kommer förbjudas, begagnad päls och skinnprodukter kommer fortsatt vara tillåtet att sälja.  

Enligt Fur Information Council of America, pälsindustrins intresseorganisation i USA, drar den amerikanska pälsförsäljningen in över en miljard dollar varje år, och ger 32 000 människor heltidsjobb. Organisationen är inte glad över den nya lagen, och har enligt The Guardian redan hotat med stämningar och rättegång. 

Stora modeföretag som till exempel Versace, Gucci och Giorgio Armani har redan tidigare meddelat att de har slutat, eller ska sluta använda päls i sina kollektioner. 

Guvernören har också skrivit på för att förbjuda djur – förutom katter, hundar och hästar – från att uppträda på cirkus. 

Djurrättsorganisationen Petas vice ordförande Tracy Reiman kommenterade under lördagen besluten i ett pressmeddelande: 

– I dag är en historisk dag för djur i Kalifornien, inkluderat de som har blivit piskade till att uppträda på cirkusar, och de som blivit flådda levande för sin päls.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV