Radar · Nyheter

Thunberg tar klimatkampen över Atlanten

Greta Thunberg tillsammans med sin pappa Svante Thunberg och Malizia II:s kapten Boris Herrmann.

Det är dags att ge sig av för Greta Thunberg. Förutom att visa att det går att korsa Atlanten utsläppsfritt hoppas 16-åringen vinna gehör för sitt budskap i både Nord- och Sydamerika.

Det är en tuff seglats som väntar Thunberg när tävlingsbåten Malizia II kastar loss från hamnen i brittiska Plymouth. Resan över havet till New York, utan mellanstopp, beräknas ta runt två veckor.

Om vädret tillåter avseglar båten i eftermiddag. Kapten är den tyske tävlingsseglaren Boris Herrmann. Med ombord finns även den förmögne seglingsentusiasten Pierre Casiraghi, son till prinsessan Caroline från Monaco, samt Greta Thunbergs pappa Svante och dokumentärfilmaren Nathan Grossman.

Thunberg, som inte velat flyga till FN:s klimattoppmöte den 23 september, lockades av erbjudandet att följa med Malizia II då segelbåten med hjälp av solpaneler och undervattensturbiner erbjuder en atlantöverfart utan koldioxidutsläpp.

Malizia II är utrustad med solpaneler och undervattensturbiner vilket möjliggör en utsläppsneutral färd över Atlanten
Malizia II är utrustad med solpaneler och undervattensturbiner vilket möjliggör en utsläppsneutral färd över Atlanten. På fartyget finns dock en förbränningsmotor som kan användas i nödfall. Foto: Andreas Lindlahr

Då båten är byggd för havskappsegling under extrema förhållanden saknar den grundläggande bekvämligheter. Sovplatserna består av enklare kojer och provianten av frystorkade och vakuumförpackade rätter.

Thunberg har tagit ett sabbatsår från skolan för att kunna resa runt på de amerikanska kontinenterna. Vid sidan om klimatmötet i New York planerar hon att delta i demonstrationer och träffa andra aktivister och makthavare.

Efter besök i Kanada och Mexiko går resan vidare söderut med tåg och buss till Chiles huvudstad Santiago. Där ska Thunberg delta vid FN:s årliga klimatkonferens COP25 i december och därefter besöka andra platser i Sydamerika.