Radar · Nyheter

Svenska kanoner och båtar kopplas till Jemenkonflikten

Förödelse i Sanaa efter ett anfall av den saudiskledda alliansen den 8 juli i år.

TV4:s avslöjande att svenskt krigsmateriel kan kopplas till kriget i Jemen. Nu kommer tillståndsmyndighet för krigsmateriel, Inspektionen för strategiska produkter, att granska uppgifterna.

Granskning visar bland annat ett patrullfartyg med en kanon från Bofors och båtar från Swede Ship synts på satellitbilder över strategiskt viktiga hamnen Assab i Eritrea.

Granskningen har TV4 gjort tillsammans med organisationerna Bellingcat och Lighthouse report,
– Krigsbrott, förbrytelser mot internationell humanitär rätt, är alltid något som ska beaktas i vår tillståndsprövning. Har det ägt rum är det naturligtvis en betydande faktor i tillståndsprövningen, säger Carl Johan Wieslander, tillförordnad generaldirektör för myndigheten, till TV4.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på såna här uppgifter, tar det på stort allvar och kommer att höra med våra källor för att få en klar bild av detta, säger Wieslander till TV4.

Läs mer om TV4 granskning här!

Fakta: Konflikten i Jemen

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade dåvarande president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.
Huthirebellerna kände sig åsidosatta och diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.
I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har tusentals människor dödats och miljontals drivits på flykt.
Ett avtal om begränsat eldupphör slöts i Sverige i december men inte mycket har förändrats på marken. FN-ledda samtal mellan parterna har fortsatt, men det finns ännu ingen lösning för en varaktig fred.
Källa: TT