Radar · Nyheter

Malmö på väg att få en matbank

Johanna Anemalm, Kim, Kalle Palmgren och Katrin Mendez ur Kontrapunkts matbanksgrupp.

En mötesplats där den som vill kan hämta gratis mat, laga mat – och diskutera mat. Det hoppas solidaritetshuset Kontrapunkt inom kort starta upp. ”Vi skapar förändring genom att visa på de alternativ vi vill ha”, säger Johanna Anemalm, en av dem som engagerat sig i initiativet.

En lådcykel bromsar in framför en gräsplätt på Gustav Adolfs torg i Malmö, där den årliga Malmöfestivalen förvandlat torget till ett myller av matstånd och människor.
Papperskorgar fyllda till brädden med alltifrån langos till nudlar är ett lika givet inslag som måsarna som cirkulerar i jakt på ett skrovmål.

På torget pågår också den årliga matsvinsfestivalen – och det är här som kontrapunkts matbank bjudit in till samtal om matens värde, samtidigt som deras lådcykel ”matsvinnscykeln” cirkulerar på stan och delar ut gratis linschips.

– Det har blivit de fås privilegium att äta nyttig mat, fetma, diabetes, allt detta ökar för att dålig mat är billig, säger Katrin Mendez och får medhåll från några som samlats på den lilla gräsplätten.

Samtalet är en del av Kontrapunkts kampanj för att förverkliga en matbank, en plats där vem som helst ska kunna hämta mat gratis, laga mat tillsammans eller bara mötas.

Maten skulle annars gå till spillo

Maten levereras bland annat från företaget Allwin som distribuerar osåld mat från livsmedelsbutiker, mat som annars skulle ha gått till spillo på grund av kort hållbarhetsdatum eller någon defekt.

Idén med att dela ut mat som annars skulle gå till spillo är inte ny för Kontrapunkt, förutom att dela ut mat via deras lådcykel bedrev föreningen en matbank under fem månader i en av sina tidigare lokaler. Johanna Anemalm beskriver perioden som ett test.

– Vi hade hundra besökare varje kväll och hade öppet två timmar, måndag till fredag. Men det var främst utlämning av varor, det gick bra men nu skulle vi vilja skapa en mötesplats där man också kan stanna upp och reflektera eller prata.

I fem månader drev Kontrapunkt en matbank, där mat som annars skulle gått förlorad hämtades in för att sedan delas ut
I fem månader drev Kontrapunkt en matbank, där mat som annars skulle gått förlorad hämtades in för att sedan delas ut. Nu vill de göra den permanent.

Matbanker - "näst bäst" 

Helst ska mat överhuvudtaget inte lämna butikernas bakdörrar. Det säger Åsa Stenmarck på Svenska Miljöinstitutet. Men eftersom stora mängder mat aldrig säljs, är matbanker det näst bästa alternativet – istället för att det slängs eller går till biogas eller djurfoder.

– Det bästa är att det äts upp av andra människor i och med att mat haft en sådan miljöpåverkan, säger hon.

– Till syvende och sist finns det en massa mat som slängs och då är det klart att matbanker är ett bra sätt att ta hand om det som inte säljs.

Antalet matbanker har ökat på senare år och hos European food banks federation är nu 421 anslutna, vilka sammanlagt delade ut 781 000 ton mat 2018.

Riktar sig till alla

I Stockholm tar också Stockholms stadsmission och Frälsningsarmén emot mat från företaget Allwin, mat de lämnar ut till hjälpsökande. Men aktivisterna på Kontrapunkt vill bredda målgruppen – och rikta in sig till alla som vill ta del av gratis mat.

– Det har faktiskt varit svårt att få folk att ta mat, folk är generellt skeptiska när mat ges gratis. Man säger att det finns de som behöver mer än mig eller så säger de att jag kan köpa mat, så då behöver jag inte ta av det här. Men ju mer mat vi kan ge bort – desto mer mat kan vi hämta upp, säger Johanna Anemalm.