Radar · Nyheter

Domstolsbeslut ger hopp till Amazonas ursprungsbefolkning

Ett 500 000 kvadratmeter stort område i Amazonas skyddas mot exploatering för att utvinna olja. Det efter att ursprungsbefolkningen Waorani i Amazonas vunnit en sju år lång juridiska tvist mot den Ecuadorianska staten

Efter sju långa år kom det slutgiltiga beskedet många inom ursprungsbefolkningen Waorani  i Ecuador hoppats på – 500 000 kvadratmeter av deras territorium skyddas mot oljeborrning.

Beslutet som meddelades av Pastaza provincial court i mitten av juli firades av de Waoroni-organisationer som lett kampen.

– Vi visar världen att livet är mer värt än oljan, säger Nemo Nenquimo under hashtagen ResistenciaWaorani i ett twittermeddelande.

Beslutet markerade slutet på en lång och snårig juridisk process som startade 2012, då den Ecuadorianska staten gav ett oljebolag rättigheterna att utvinna olja i området.

Efter en rad domstolsbeslut som överklagats från båda sidor har frågan nu avgjorts – staten genomförde inte de nödvändiga konsultationer som lagen kräver innan man gav oljebolaget grönt ljus.

Beslutet har gett hopp till en rad andra ursprungsbefolkningar i Ecuador som hotas av att få ovälkomna grannar i form av oljebolag eller gruvor.

– Domslutet är en milstolpe i den kamp som alla Amazonasorganisationer för, i vårt land och i världen, säger Marlon Vargas, ordförande för Confenie, som organiserar ursprungsbefolkningen i landet till radiostationen RCN.