Energi · Syre förklarar

Syre förklarar: Turerna kring Astrid och aporna

Undrar du vad som händer med det tidigare hajpade veganmatmärket Astrid och aporna? Då är du inte ensam. Turerna har under det gångna året varit många. Ena dagen har vi läst om konkurs, nästa dag om en återkomst och därefter om en ny konkurs. Syre reder ut förvirringen.

Sk*inka, göttbullar och bejkon. Astrid och aporna var med sina växtbaserade köttalternativ pionjärer i den pågående och fortsatt växande veganska matboomen, men när allt fler matjättar satsade på vegoalternativ blev konkurrensen mördande.

I början av mars kom nyheten att Astrid och aporna gått i konkurs, men det visade sig bara gälla Goodtrade Scandinavia AB, företaget bakom produkterna. Själva varumärket ägdes istället av konkursade Goodtrades moderbolag Hold me Holding Company.

En framgångssaga

Historien om Astrid och aporna började för tolv år sedan när  man öppnade en butik i Malmö. Det blev snabbt en succé och vad som hände sedan kan inte beskrivas som något annat än en lång framgångssaga. De största matkedjorna tog in produkterna i sitt sortiment, nya butiker öppnades och i Köpenhamn hade företaget under en tid även en restaurang.

I takt med att varumärket växte startades under resans gång Goodtrade för att sköta den större landsomfattande produktionen, det var detta bolag som i mars i år försattes i konkurs. Något som fick flera medier att rubricera på att Astrid och aporna gått i konkurs. En nyhet som för den då i allra högsta grad levande butiken i Malmö innebar en katastrof. På kort tid minskade försäljningen kraftigt. För att stoppa raset gjorde butiken allt för att sprida att konkursen inte gällde dem. I ett Facebookinlägg den 12 april skrev man:

Men i onsdags kom nyheten att slutet var kommet även för butiken där allt startade. Syre har utan framgång försökt nå grundaren Dan Mortazavi för en kommentar, men konkursförvaltaren Patrik Kalman säger:

– Vad som har angetts till mig är att spiken i kistan var när huvudägaren gick i konkurs.

Den närmaste tiden kommer en utförsäljning att ske i butiken, samtidigt som konkursförvaltaren undersöker möjligheten att hitta en köpare.

Räddades av Heather Mills

Historien om Astrid och aporna hade kunnat vara slut här, men det är den inte. För trots att även moderbolaget Hold me Holding Company i förra månaden ansökte om konkurs har varumärket Astrid och aporna under sommaren räddats av två nya investerare.

Vbites vd Heather Mills och Måns Ullerstam, grundare av och vd för Kale United, har gjort gemensam sak för att rädda Astrid och aporna
Vbites vd Heather Mills och Måns Ullerstam, grundare av och vd för Kale United, har gjort gemensam sak för att rädda Astrid och aporna.  Foto: Petrus Iggström

Den ena är den brittiske entreprenören, djurrättsprofilen och forna fotomodellen Heather Mills och hennes bolag Vbites.

– Det hade varit en skandal att inte hjälpa det här innovativa bolaget att behålla sin starka position på marknaden. Varumärket känns igen och folk vet att det är en bra produkt. Det är annorlunda jämfört med någon som precis kommer in på marknaden, sa Heather Mills till Breakit i samband med att köpet av varumärket blev offentligt i början av sommaren.

Den andra investeraren är den svenska techentreprenören Måns Ullerstam och hans Kale United, som investerar i och hjälper bolag med vegofokus. Ullerstam går dessutom in som vd.

– Astrid och aporna finns i butiker och restauranger redan nu, men kommer att finnas brett över många butiker och hela landet om ett tag, skriver Måns Ullerstam i ett meddelande till Syre, utan att kunna ange ett exakt datum när produkterna kommer att finnas tillgängliga i hela landet.