Fredag betyder klimatdemonstration utanför stadshuset i Malmö. Så har det varit i snart ett år – men nästa fredag hoppas de bli många, många fler. ”Den nya generationen gör mig väldigt hoppfull”, säger 86-åriga Bertil Falk.
Nedräkningen till den stora klimatstrejken den 20 september har börjat. Greta Thunberg som nu syns regelbundet i medier på andra sidan atlanten – har uppmanat fackförbund världen över att ansluta sig.
Även om intresset än så länge varit svalt bland de svenska förbunden – har den internationella fackliga samorganisationen ITUC ställt sig bakom initiativet och anställda världen över väntas ta ledigt eller fråga sina arbetsgivare om de kan delta.
I New York har borgmästaren Bill de Blasio gett sin välsignelse till de elever som vill delta i den globala strejken.
En vecka före klimatstrejken sitter Bertil Falk på en stentrappa invid stadshuset i Malmö tillsammans med ett 15-tal andra demonstranter i rörelsen Fridays for future. Samma rörelse som Greta Thunberg bidrog till att starta när hon slog sig ned utanför riksdagshuset i augusti för ett år sedan.
– Det är sådana som Greta som påverkar, säger han.
Med honom på trappan är också dottern Katarina Falk.
– Varje vecka ringer pappa på torsdagen och frågar hur det blir och jag har ingen anledning att säga nej, berättar hon.
I takt med rapporterna om klimatförändringarna har de lagt om sina egna vanor. Katarina Falk har slutat att flyga, äta kött och demonstrerar. Bertil Falk berättar att han fått upp ögonen för miljön på ett sätt han inte hade tidigare.
– Jag har omprövat ordet ogräs, det fyller ju en funktion. Jag skulle rycka upp alla tistlar i trädgården ända tills jag såg en lilafärgad knopp, där satt det tre humlor och en fjäril och sög nektar.
Är han då hoppfulla om att klimatstrejken blir en vändpunkt?
– En sak vet jag, det är att allt alltid förändras. Det har det alltid gjort, frågan är om det går åt rätt håll. Jag är trots allt hoppfull på grund av den nya generationen ungdomar, Greta är ett tecken på att något håller på att hända.