Radar · Djurrätt

Tyska skandallaboratoriet stänger ner: ”Kan vara ett trick”

En apa  hos forskningsanstalten LPT, Laboratory of Pharmacology and Toxicology.

Bilderna av skräckslagna fastspända apor, blödande hundar och katter som lämnats att dö väckte mångas ilska när de publicerades för en månad sedan. 
Nu står det klart att det tyska djurförsökslaboratoriet ska stänga igen, men det är ännu osäkert när det kommer att ske.

Djurrättsorganisationen Soko Tierschutz, som avslöjade förhållandena hos   LPT, Laboratory of Pharmacology and Toxicology, i Mienenbüttel utanför Hamburg, litar dock inte fullt ut på uppgifterna.

”Det är mycket som tyder på att de faktiskt stänger igen, men datumet för detta är fortfarande tre månader bort. Det kan också vara ett trick”, skriver organisationen på Facebook.

Foto: Soko Tierschutz
Foto: Soko Tierschutz

Stor demonstration på lördag

På lördag anordnar Soko Tierschutz en stor demonstration, som man kallar den största i Tyskland någonsin, i Hamburg där man kräver att laboratoriet ska stänga ner omgående.

– Folk kommer inte att tillåta att dessa djur, av vilka några har plågats under många år,  säljs vidare (till andra djurförsök, reds anm) eller dödas, säger Friedrich Mülln, från Soko Tierschutz, till Hamburger Morgenpost.

Organisationen kräver även att politikerna stoppar djurförsöken i LPT:s två andra anstalter i Tyskland, i Neugraben och Löhndorf.

Enligt Soko Tierschutz kommer LPT nu att byta fokus och istället för apor, hundar och katter fokusera sig på djurförsök på råttor, möss och kaniner.

”Taktiken är klar. LPT hoppas att motståndet mot försök på dessa djur blir svagare”, skriver organisationen på Facebook.

Foto: Soko Tierschutz
Foto: Soko Tierschutz

"Har uppmuntras förbättra forskningsresultat"

Sedan tidigare har Landkreis Harburg, närmast motsvarande de svenska landstingen, gjort en extrakontroll av forskningsanstalten och meddelat att forskningsanstalten i framtiden inte kommer få några fler djurförsökstillstånd.

Harburg har också plockat bort 76 apor från laboratoriet, skriver Hamburger Morgenpost. Det ska ha handlat om apor som införskaffats för djurförsök, men som man ännu inte hunnit börja göra försök på. De djuren har, enligt Landkreis Harburg, återsänts till leverantören.

LPT har även anklagats för forskningsfusk och flera före detta anställda har, enligt tidningen, vittnat mot sin tidigare arbetsgivare.

– Jag har inte bara upplevt det, jag gjorde det, jag förfalskade handlingar. Om det fanns resultat som inte uppfyllde våra förväntningar, har vi uppmuntrats att förbättra det, säger en tidigare anställd.

LÄS OCKSÅ:
Chockbilder från tyskt laboratorium: Djur plågas till döds
Ny kritik mot tyska djurlaboratoriet: forskningsfusk

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV