Radar · Politik

Trump riskerar riksrätt: akt två

I centrum för riksrättsförhandlingarna står Adam Smith (D), ordförande i det amerikanska representanthusets underrättelseutskott.

USA:s president Donald Trump har gjort sig skyldig till mutbrott och utpressning, hävdar den demokratiska majoriteten i representanthuset, ena kammaren i landets parlament. I dag inleds det offentliga skedet i förhandlingarna med vittnesmål från två tjänstemän.

Trumps administration misstänks för att ha ställt ett ultimatum till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj: Utred påståenden om att före detta vicepresident Joe Biden och hans son varit inblandade i korruption i landet – annars får ni inte nära fyra miljarder i militärt bistånd.

De som vill avsätta presidenten, vilket är ett av flera möjliga utslag av riksrättsförhandlingarna, menar att det funnits en parallell verksamhet vid sidan av den officiella. Presidentens personliga advokat Rudy Giuliani ska enligt deras vittnesmål ha lett en hemlig liten grupp som hade till uppgift att smutskasta Biden.

Republikanerna hävdar att allt som har skett har varit i USA:s intresse och inte i presidentens privata.

Problemet för Demokraterna är att senaten, den andra halvan av parlamentet, har republikansk majoritet vilket innebär att de måste få 20 republikaner att rösta för att fälla Trump. Hittills har ingen republikan brutit leden. Ett fåtal har medgett att Trump inte agerat helt i enlighet med lagar och regler, men att det inte är tillräckligt för riksrätt.

Utfrågningar

Under de senaste veckorna har representanthuset genomfört en serie utfrågningar av tjänstemän som sett processen, flera av dem har varnat för en utrikespolitik som snarare varit till för att gynna Trump än landet. Opinionssiffrorna för Trump har fallit snabbt och nervositeten är stor inför nästa val bland Republikanerna som tills nyligen valt att inte överhuvudtaget diskutera själva frågan om Trumps skuld.

Republikanerna har hittills bitit sig fast vid att kritisera själva förfarandet. Man menar att den visselblåsare vars avslöjande inledde processen är ideologiskt färgad och att det faktumet gör hela processen till en bluff, ett sätt att försöka avsätta Trump innan nästa val.

Hittills har utfrågningarna skett bakom lyckta dörrar. Bara medlemmar i de utskott som utreder eventuella brott har fått vara med, republikaner, demokrater och oberoende representanter har haft möjlighet att lyssna och ställa frågor. Under förra veckan började kongressen publicera utskrifter av utfrågningarna och nu öppnar man alltså dörrarna för att amerikanerna ska få en möjlighet att bedöma själva.

Pedagogiskt problem

Problemet för Demokraterna har varit pedagogiskt. I alla tidigare riksrättsförhandlingar har en oberoende utredare skött den inledande utredningen. Denna gång har utredningen börjat i parlamentet. Det betyder att man både ska agera polis och åklagare vilket Republikanerna menar gör hela processen till en ideologisk partsinlaga från Demokraterna.

När nu dörrarna till utfrågningarna öppnas satsar Demokraterna allt på ett kort. Om Trump fälls och avsätts eller väljer att avgå själv kommer dynamiken inför nästa val att gynna dem, men viceprecident Mike Pence kommer att stiga in som president fram till valet i november nästa år och det är långt ifrån säkert att det blir en Demokratisk president i landet.

Om Trump frikänns från anklagelserna kan hans stöd öka igen. Hans hårda kärna består av ungefär en tredjedel av befolkningen. De har inte förändrat sin syn på Trump. Hans stöd i dessa grupper är i det närmaste ohotat och det skulle krävas mycket för att bryta det stödet.

Enskilda Trump-supportrar säger att de skulle fortsätta att rösta på honom även om han skulle skjuta någon på öppen gata. Trump har tidigare sagt att han är så populär att han skulle komma undan med det.

Tv-sänds

De första två som frågas ut offentligt är Bill Taylor, nuvarande ambassadör till Ukraina, och George Kent som arbetar för Sekretariatet för Europa och Eurasien. Båda har i slutna förhör vittnat om oegentligheter och har valts ut för att ge dramatiska inblickar i Trumps parallella utrikespolitik. Tanken är att den som bara ser den första timmen av förhören ska få en tydlig bild av vad Demokraterna vill föra fram.

Alla stora amerikanska tv-bolag kommer att rapportera från utfrågningarna. Samtliga utskott som är inblandade kommer att sända utfrågningarna, men enklast är att titta på Youtube.

Eftersom ingen republikan har bytt sida i striden kommer processen att bli tuff. Presidenten kämpar för sin politiska framtid och är känd för att slåss fult. Trumps anhängare är inte särskilt imponerade av hans kritiker som menar att han är för brutal, för ohyfsad. Hans tuffa attityd är exakt de vill ha ut av honom och troligtvis kommer få av dem att ändra åsikt. Hoppet för Demokraterna står till den tredjedel av befolkningen som inte är lojala med någon av partierna.

Fakta: Riksrättsförfarandet i USA

Den amerikanska kongressen kan avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för ”förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser”.
Representanthuset, underhuset, kan enligt grundlagen lägga fram formella riksrättsanklagelser mot presidenten. För att godkänna sådana krävs stöd från en enkel majoritet av de 435 ledamöterna.
För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senatens 100 ledamöter röstar för det.
Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet, men Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, innan de friades av senaten. I Richard Nixons fall, efter Watergateskandalen, hade riksrättsprocessen inletts men han avgick 1974, innan den hann bli klar.
Källor: History.com, New York Times, Findlaw.com/TT