Radar · Migration

Dödligt attentat kort efter deportationen till Kabul

En bilbomb detonerade under onsdagsmorgonen i Kabul.

Igår deporterade Sverige och Frontex 30 afghaner från Arlanda. Ytterligare 15 klev enligt uppgifter på vid en mellanlandning i Österrike. Hos de som sitter i landets förvar och inte togs ombord på planet igår växer oron. Samtidigt inträffade ännu ett dödligt attentat i Kabul.

Ahmad, den 17-åriga pojken som Syre berättade om igår, väntade hela dagen på förvaret i Gävle. I slutändan visade det sig att han inte alls skulle med på planet. 

Men ingen berättade några detaljer för honom. Han bara väntade, och väntade. Han har hört om att det kommer bli en ny deportation i slutet på november, och är jätteorolig.

Enligt aktivister som var på plats vid förvaret gick allt enligt den vanliga proceduren. Bussar kom, de som skulle kliva på klev på och sedan styrde chauffören mot Arlanda.

Livsfara och fattigdom

Stödet för de som återvänder är minimalt. Det ekonomiska stödet ERRIN, som de deporterade uppges kunna söka, har inte betalats ut sedan i februari. Men enligt information på Migrationsverkets hemsida ska utbetalningarna pågå till den första juli 2020. 

Kort efter att de totalt 45 afghanerna från Sverige och Österrike anlänt till Kabul inträffade ännu ett bombdåd. Flera medier rapporterade under dagen om mellan sju och tolv dödsfall efter ett bombattentat i Kabul på onsdagsmorgonen. 20 personer ska ha skadats.

The Guardian rapporterade i början av november om att nio barn i skolåldern dödats av en bomb längs med en väg i Takhar-provinsen. Offren var alla i ålder 10 till 15 år gamla. 

Listan över dödliga attacker i Afghanistan kan göras lång.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV