Energi · Bak

Det hände då …

Jasidan firar samma kväll som resultatet av folkomröstningen om EU-medlemskap blev känt, för 25 år sedan, 1994.

52,3 procent av rösterna fick jasidan när svenska folket sade sitt om medlemskap i EU för 25 år sedan, 1994. Deltagandet i folkomröstningen var högt, 83 procent. Blankrösterna uppgick till 0,9 procent. 

För 35 år sedan, 1984, genomfördes den första levertransplantationen i Sverige vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Flickan som opererades mådde bra under sex månader, men hennes grundsjukdom gjorde att hon avled efter ett år. 

För 40 år sedan, 1979, började den brittiska tidningen The Times åter att ges ut efter ett uppehåll på nära ett år. Den hade grundats nästan 200 år tidigare och hade vid ett par tillfällen hotats av försämrad ekonomi. En facklig konflikt orsakade avbrottet i utgivningen i slutet av 1970-talet. Tidningen ökade i upplaga efter att den senare såldes till Rupert Murdoch 1981.

För 50 år sedan, 1969, föddes Storbritanniens första femlingar i London. Alla fem flickorna överlevde, trots att de förlöstes nio veckor för tidigt, av ett läkarteam på 26 personer. Mamman Irene Hanson hade blivit behandlad med hormoner för att få hjälp att bli gravid. 

I dag är det smörgåstårtans dag. Den svenska maträtten utvecklades från landgången runt mitten av 1900-talet. Dagen firas på initiativ av intressegruppen Smörgåstårtans vänner. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV