Radar · Nyheter

Upprörda känslor i USA:s kongress

Den amerikanska kongressens säte, Capitolium i Washington DC.

Efter fjorton timmars debatt i representanthusets justitieutskott bordlades den utlovade omröstningen om anklagelsepunkterna i riksrättsåtalet mot Donald Trump sent i natt svensk tid. Republikanerna som motsäger sig riksrättförfarandet stormar nu mot Demokraterna som har majoritet i representanthuset och justitieutskottet.

Steg för steg närmar sig nu dagen då senaten ska agera jury och avgöra om Trump begått tillräckligt allvarliga brott mot grundlagen för att fällas och avsättas. Till skillnad från parlamentariska demokratier där parlamentet, i vårt fall riksdagen, utser regeringschef utses USA:s president i direkta val. För att avsätta Trump krävs att en kvalificerad majoritet, två tredjedelar, av kongressens ledamöter röstar för en fällande dom. Hittills har bara Demokraternas representanter sagt sig stödja förslaget.

Den svenska statsministern kan avsättas i en misstroendeomröstning. En amerikansk president kan bara avsättas om hen begått brott mot konstitutionen, landets grundlag. Republikanerna menar att landets politiska system står under attack från Demokraterna. Genom att driva processen mot presidenten utan stöd av Republikanerna hotar Demokraterna att skapa ett system där en president som inte har stöd i kongressen avsätts av politiska skäl snarare än juridiska menar presidentens anhängare.

Arga republikaner

Bordläggningen av ärendet provocerade de redan upprörda Republikanerna ännu mer. De menar att hela processen är en bluff, ett försök att vilseleda den amerikanska befolkningen. Genom att förlänga processen i justitieutskottet söker de bara mer uppmärksamhet, mer tevetid för att lägga ut ytterligare dimridåer, menar Trumps partivänner.

Beslutet väntas tas senast till natten svensk tid. Om utskottet säger att utredningen ska gå vidare är nästa steg att hela representanthuset röstar om de ska överlämna ärendet till  senaten. För att överlämna ärendet krävs bara en absolut majoritet, mer än hälften, vilket Demokraterna har i representanthuset. I senaten råder däremot en republikansk majoritet och även om ett halvdussin republikanska senatorer åtminstone kan tänka sig att rösta för att avsätta presidenten krävs det att troligtvis minst ytterligare 14 senatorer byter åsikt för en kvalificerad majoritet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV