Radar · Politik

Johnson: Tydligt mandat för regeringen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson anländer till sin valkrets Uxbridge under natten till fredag.

Storbritanniens premiärminister får fortsätta att styra landet. Valresultatet är det starkaste för hans konservativa parti sedan 1980-talet.

– Det brittiska folket har gjort ett obestridligt och odiskutabelt val, säger Boris Johnson.

Boris Johnson vann sin egen valkrets Uxbridge med betryggande marginal. Men även i många andra valkretsar som vanligen röstar för Labourpartiet lade folket sin röst på det konservativa partiet denna gång.

– Ni kanske bara har lånat oss er röst, och om det är så, känner jag mig ödmjuk över att ni har gett oss er tillit, och vi kommer aldrig att ta ert stöd för givet, säger premiärministern i ett tal i centrala London på fredagsmorgonen, där han än en gång lovar att få brexit avklarat den 31 januari.

– Inga om, inga men, inga kanske.

Han säger att valresultatet sätter stopp för hotet om ytterligare en brexitomröstning.

Bakom honom står texten ”The people’s government”, folkets regering, som kan vara den slogan som ska användas framöver.

Under natten mötte han jublande anhängare i nordvästra London.

– Jag tror att det här kommer att ses som ett historiskt val, som ger oss alla möjligheter att respektera det brittiska folkets demokratiska vilja, göra vårt land bättre och frigöra hela befolkningens verkliga potential, säger Johnson.

– Det är det vi ska göra nu, och om vi får chansen att återvända (i regeringsställning) så som mätningarna visar så kommer det arbetet att inledas i dag.

Johnson sade att resultatet även gav regeringen ett tydligt mandat att genomföra utträdet ur EU.

– Den här segern ger oss en chans att respektera folkets vilja och inte bara få igenom brexit, utan även att ena den här nationen och ta den framåt.