Radar · Nyheter

Här är grönaste staden att bo i

Den kommunala Drömparken i Enköping.

I vilken ort får du störst tillgång till grönområden – och var blir du helt utan?

Orten som koras till grönast per invånare är Kinna. I botten hamnar Malmö, rapporterar Hem & Hyra som tagit del av en kartläggning som SCB gjort.

Staden hamnar också i botten vad gäller närhet till skyddad natur, vilket Syre tidigare rapporterat om.

Snittet vad gäller stadsgrönska i hela Sverige ligger på 287 kvadratmeter naturområde per person. En Kinnabo har tillgång till nästan dubbelt så mycket, 567 kvadratmeter.

I Malmö däremot har den som vill breda ut sig i en park bara 81 kvadratmeter till sitt förfogande. Detta trots att den skånska storstaden går under smeknamnet ”parkernas stad”. Och generellt är det trångt om saligheten i storstäderna – Stockholm är trea från botten med 114 kvadratmeter per person, och i Göteborg är siffran 163 kvadratmeter.

Syre har tidigare rapporterat om att Malmö också är den stad bland de tre storstäderna där invånarna har längst ifrån skyddad natur. Drygt hälften av de som bor i Stockholms tätort har en kilometer till skyddad natur. Men endast fyra procent i Malmö, enligt en rapport från SCB som Syre tagit del av.

För att inte bebygga värdefull jordbruksmark ska staden bli både tätare och grönare, enligt Malmös översiktsplanen. Men det är en svår ekvation att få ihop, vilket kommunekolog Jonna Nilsdotter berättat för Syre.

– Vi brottas med det just nu och tar fram en balanseringsmetod där vi i första hand försöker bevara de gröna eller blåa värdena. Kan vi inte det handlar det om att minimera skadan och i sista hand kompensera någon annanstans.

Läs: Skyddad natur långt borta för Malmöborna

2 000 tätorter har kartlagts i den mätning av SCB som Hem och hyra tagit del av, som med hjälp av satellitfoton ger en ögonblicksbild av hur läget såg ut 2015. Hem & Hyra nöjer sig dock med att lista de tätorter som har över 10 000 invånare.

Bland de större tätorterna är Sundsvall grönast.

En ort av de 2 000 utmärker sig genom att helt sakna tillgång till grönområden. Det är Klädesholmen i Tjörns kommun – en karg klippö.