Radar · Miljö

Grönt ljus för tiofaldigad kalkbrytning på Gotland

Nordkalk AB:s anläggning i Storugns på Gotland.

Mark- och miljödomstolen har gett företaget SMA Mineral tillstånd för mer än tiofaldigad kalkbrytning utanför Klintehamn på Gotland, något som kan skapa problem för såväl dricksvatten som trafiksäkerhet, rapporterar SVT.

Tillståndet utökas från 70 000 till 900 000 ton sten om året. Fallet är bara ett av flera vars miljöpåverkan som har lett till upprörda känslor på ön.

Exempelvis fraktas material från stenbrottet med lastbil till hamnen, en trafik som nu väntas öka markant. SMA Mineral måste därför vara med och bekosta en undersökning av hur trafiksäkerheten kan förbättras. Företaget ska lägga upp till 110 miljoner kronor på detta.

Även grundvattnet är en viktig fråga. Både Region Gotlands tekniska nämnd och Sveriges geologiska undersökningar har pekat på riskerna för vattentillgången. SGU har inte varit nöjda med hur SMA redovisat hur tillgången på vatten skulle påverkas, skriver helagotland.se.

Och än är frågan inte helt avgjord. Torsdagens dom kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.

Kalkbrytningen i Ojnareskogen stoppades efter kraftiga protester och en segdragen domstolsprocess, men förutom SMA Mineral har både Cementa och Nordkalk ansökt om att få utöka sin kalkbrytning på Gotland.