Energi · Mat med Jenny

Det söta har sin givna plats på det gröna julbordet

Ingen ska behöva gå sötsugen på julafton.

Hur bakar man utan ägg och mjölk? Det är inte så klurigt som det låter. Förvånansvärt ofta är ägg helt överflödigt, som till exempel i den mustiga saffranssockerkakan. Den serverar vi på dessertbordet tillsammans med en kryddig lingonkaka och ett klassiskt apelsinris.

125 g margarin
2 dl mjölkfri crème fraîche, t ex Oatly eller Planti
1 dl lingonsylt
2 dl socker
2 msk mörk sirap
4 dl mjöl
½ dl sojamjöl
1 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 msk bakpulver
ströbröd

Frosting:
100 g cream cheese, t ex Oatly eller Tofutti
75 g mjölkfritt margarin
3 dl florsocker
2 tsk vaniljpulver

Dekoration:
lingon

Smält margarinet, häll det i en bunke med fraîche, lingonsylt, socker och sirap och blanda väl. Rör i en annan skål samman mjöl, sojamjöl, kryddor och bakpulver. Strö försiktigt ner mjölblandningen i bunken med blöta ingredienser och rör om ordentligt. Häll i en smord och bröad brödform. Grädda långt ner i ugnen i ca 50 minuter i 175°C. Rör samman frostingingredienserna. Täck kakan med frosting, när den svalnat. Dekorera med lingon.

Vegansk frosting är ingen konst
Vegansk frosting är ingen konst. I vanliga matbutiker finns flera varumärken med växtbaserad cream cheese. Foto: Jenny Luks

Saffranskaka

100 g margarin
2½ dl sötad soja- eller havredryck
4½ dl vetemjöl
3 dl socker
1 msk sojamjöl
3 tsk bakpulver
1-2 påsar saffran (en påse = 0,5 gram)
ströbröd

Smält margarinet i en liten kastrull och rör ner mjölken. Blanda mjöl, socker, sojamjöl, bakpulver och saffran i en bunke. Rör ner margarinmjölken och vispa smeten fluffig. Häll i en smord och bröad brödform. Grädde i ugn i 200°C i 40-45 minuter.

Apelsinris

5 dl kall risgrynsgröt
2 dl dessertgrädde, t ex Alpro eller Planti
2-3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
4 apelsiner

Koka risgrynsgröt enligt grötrisförpackningens instruktioner och byt ut komjölken mot sötad växtmjölk. Låt svalna. Rör ner grädde, socker och vaniljsocker. Skala apelsinerna och skär dem i bitar. Skär bort så mycket som möjligt av det vita och ta bort eventuella kärnor. Blanda ner apelsinerna i gräddriset. Servera kallt.