Hur bakar man utan ägg och mjölk? Det är inte så klurigt som det låter. Förvånansvärt ofta är ägg helt överflödigt, som till exempel i den mustiga saffranssockerkakan. Den serverar vi på dessertbordet tillsammans med en kryddig lingonkaka och ett klassiskt apelsinris.
Mjuk pepparkaka med lingonfrosting
125 g margarin
2 dl mjölkfri crème fraîche, t ex Oatly eller Planti
1 dl lingonsylt
2 dl socker
2 msk mörk sirap
4 dl mjöl
½ dl sojamjöl
1 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 msk bakpulver
ströbröd
Frosting:
100 g cream cheese, t ex Oatly eller Tofutti
75 g mjölkfritt margarin
3 dl florsocker
2 tsk vaniljpulver
Dekoration:
lingon
Smält margarinet, häll det i en bunke med fraîche, lingonsylt, socker och sirap och blanda väl. Rör i en annan skål samman mjöl, sojamjöl, kryddor och bakpulver. Strö försiktigt ner mjölblandningen i bunken med blöta ingredienser och rör om ordentligt. Häll i en smord och bröad brödform. Grädda långt ner i ugnen i ca 50 minuter i 175°C. Rör samman frostingingredienserna. Täck kakan med frosting, när den svalnat. Dekorera med lingon.
Saffranskaka
100 g margarin
2½ dl sötad soja- eller havredryck
4½ dl vetemjöl
3 dl socker
1 msk sojamjöl
3 tsk bakpulver
1-2 påsar saffran (en påse = 0,5 gram)
ströbröd
Smält margarinet i en liten kastrull och rör ner mjölken. Blanda mjöl, socker, sojamjöl, bakpulver och saffran i en bunke. Rör ner margarinmjölken och vispa smeten fluffig. Häll i en smord och bröad brödform. Grädde i ugn i 200°C i 40-45 minuter.
Apelsinris
5 dl kall risgrynsgröt
2 dl dessertgrädde, t ex Alpro eller Planti
2-3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
4 apelsiner
Koka risgrynsgröt enligt grötrisförpackningens instruktioner och byt ut komjölken mot sötad växtmjölk. Låt svalna. Rör ner grädde, socker och vaniljsocker. Skala apelsinerna och skär dem i bitar. Skär bort så mycket som möjligt av det vita och ta bort eventuella kärnor. Blanda ner apelsinerna i gräddriset. Servera kallt.