Glöd · Ledare

Låt inte Metro bli en propagandakanal för högertrollen

I TV-serien The Loudest Voice som hade premiär tidigare i somras berättas historien om hur Roger Ailes, under Rupert Murdochs beskydd, byggde upp den kontroversiella tv-kanalen Fox News i USA. Bland annat genom att vinkla alla nyheter så de skulle passa in i hans världsbild och sparka alla journalister som vågade kritisera honom. 

Fox News blev snabbt en propagandakanal för republikanerna och en del menar till och med att Donald Trump aldrig skulle ha blivit president om det inte var för den draghjälp han fick från Fox.

All media är subjektiv. Det är trots allt människor med åsikter och idéer som bestämmer vilka nyheter det ska rapporteras om och hur de ska vinklas. Men det är en stor skillnad mellan att å ena sidan välja att rapportera om vissa ämnen och å andra sidan sprida lögner, komma med aggressiva påhopp på politiska motståndare och bjuda in gäster vars åsikter går emot all etablerad forskning. 

I Sverige har vi flera så kallade “alternativmedia” som liknar Fox News i sina sätt att vinkla verkligheten. Men än så länge har tack och lov inget stort etablerat mediehus avsagt sig sitt journalistiska uppdrag och börjat att enbart sprida propaganda. Utvecklingen på Metro efter att Mats Qviberg och Christen Ager Hanssen tog över rodret i början av 2017 har dock varit, minst sagt, oroande. Qviberg inledde med att låta sig intervjuas av den högerpopulistiska tidningen Nyheter idag och kallade journalisterna på den egna tidningen för stalinister.

Qviberg lämnade Metro för ett bra tag sedan men den sorgliga utvecklingen har fortsatt. Efter att ha brottats med stora skulder under lång tid lades papperstidningsutgivningen ner för några månader sedan och nu är det även bekräftat att de kommer upphöra helt med den journalistiska verksamheten. Istället ska man enbart publicera debattartiklar, det kommer dock knappast vara ett forum för alla utan bara för de privatpersoner som är beredda att punga ut med 5000 kronor för att få sin åsikt publicerad eller företag och organisationer som klarar av att betala 30 000 – 50 000 kronor. 

Det är förstås svårt att på förhand sia om vart detta ska ta vägen, men det är lätt att tänka sig att det framförallt kommer bli en propagandakanal för stora lobbyorganisationer och andra som redan besitter en stor makt. I en tid när nyheter och åsikter blandas ihop mer och mer (och det inte finns några anställda journalister som kan faktagranska påståendena i artiklarna) så finns det också en risk att Metro kommer bli ett forum för spridning av konspirationsteorier och svepande generaliseringar som kommer delas och tolkas som om de vore nyheter. 

Fox har visat hur illa det kan gå när ett mediehus överger alla principer om att låta olika sidor komma till tals och att hålla sig till sanningen. Låt oss hoppas att Metro har vett nog att fortfarande upprätthålla vissa journalistiska riktlinjer, trots att de inte längre har några journalister.

Forskning som slår hål på fördomar. 

Den högerextrema moskéattacken i Norge.